X
SULJE MAINOS
Eduskunnassa käsiteltiin lisäbudjetin täydentämistä. Eduskuntatiedotus

”Ettehän te vain keimaile kauniilla lupauksilla, ministeri?”

Valtiovarainministeri Annika Saarikon kielikuvia kehuttiin eduskunnassa.

Eduskunnan täysistunnossa puhuttiin tiistaina Irak-selonteon jälkeen lisäbudjetin täydentämisestä.

Kokoomuksen kansanedustajat kiinnittivät vuoron perään huomiota keskustan puheenjohtajan valtiovarainministeri Annika Saarikon viikonvaihteen kielikuvaan. Saarikko uhkasi Rovaniemellä keskustan puoluevaltuustossa, ettei keskusta tule olemaan hallituksessa, jossa ”keimaillaan” talousryhdin hylkäämisen kanssa.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ehti ensimmäisenä kiinnittämään huomiota väittämäänsä ristiriitaan.

– Ministeri Saarikko, (Sanna) Marinin hallituksen talouspolitiikka on sitä teidän puheissanne vieroksumaa holtitonta talouspolitiikkaa, Timo Heinonen kuittasi.

– No, nyt taas keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko. Te totesitte Rovaniemellä, että keskusta jättää hallituksen, jos kehyksistä lipsutaan. Rovaniemellä oli hyvää retoriikkaa. Lisäksi uho oli päällä, ainakin toimittajat kertoivat että nyt keskusta on tosissaan.

– Voitteko te luvata Suomen kansalle, että nyt jo tehtyjen 900 miljoonan ja vielä vaalivuonna tehtävän 500 miljoonan kehysylitysten lisäksi ette enää tee lisää kehysylityksiä? Ettehän te vain keimaile kauniilla lupauksilla, ministeri Saarikko? Voimmeko luottaa, että sananne pitää, Heinonen pyysi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz vitsaili, että ”yhä useammin kuuluu sanottavan, että voi kun keskusta olisi hallituksessa. Edustaja Saarikosta tulisi aivan erinomainen valtiovarainministeri”.

– Minä olen tämän sutkauksen kanssa samaa mieltä. Niin kohdallaan ovat ministeri Saarikon puheet, Ben Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz ihasteli keimailu-sanaa ja sanoi ihailleensa aina Saarikon kykyä ”luovaan ja värikkääseen suomen kauniin kielen käyttämiseen”.

– Mutta kun katsotaan mitä tämä hallitus tekee, niin on aivan outoa, että te puhutte siitä että kehyksissä pitää pysyä tai pitää laittaa myös menoja tärkeysjärjestykseen. Kun tämä ei ole tämän hallituksen politiikkaa!

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo jatkoi asiasta.

– Kyllähän tämä kaikki kertoo siitä, että teiltä puuttuu hallituksesta priorisointikyky, Sinuhe Wallinheimo sanoi.

– Kuka tahansa, joka huutaa tarpeeksi lujaa, saa varmasti rahansa, hän kuvaili hallituksen linjaa.

– Tämä ei ole uskottavaa politiikkaa, ja isänmaan asioista pitäisikin pitää parempaa huolta. Kysyisinkin ministeriltä, että milloin alatte noudattaa oman hallituksenne ohjelmaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko totesi vastauksessaan, että IMF:n maa-arvio antoi Suomelle hyvän tunnustuksen korona-ajan talouspolitiikan hoidosta.

– Sitä me emme oikein kukaan pääse pakoon, että viimeisen kymmenen vuoden ajan Suomen taloudessa menot ja tulot ovat olleet epätasapainossa. Enemmän tai vähemmän, Annika Saarikko sanoi.

Hän sanoi huolensa liittyvän aikaan tästä eteenpäin: ”kehykseen kohdistuu erittäin paljon paineita”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt