Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Elina Lepomäki: Tehtaat eivät välttämättä enää palaa

Kansanedustajan mukaan pienyrittäjyys luo työpaikkoja ja elinvoimaa syrjäisille seuduille.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki toivoo hallitukselta ohjelmaa rakennemuutokselle, joka antaisi tilaa myös syrjäisemmille alueille pysyä kilpailukykyisinä.

Pienyrittäjyys mahdollistaa Lepomäen mukaan syrjäseuduille nykyistä enemmän työpaikkoja.

– Tehtaat eivät välttämättä enää palaa. Läntisissä teollisuusmaissa uudet työpaikat ovatkin syntyneet palveluihin. Tälle kehitykselle pitäisi meidänkin tehdä tilaa, Lepomäki puhui Parikkalassa.

Suomessa onkin Lepomäen mukaan välttämätöntä laskea kokonaisveroastetta. Hänen mukaansa alhaisempi verokiila tukisi palvelutyötä kuten rakentamista ja kodin kunnostamista, mutta yhtä lailla arjen palveluita ja matkailuelinkeinoja. Palvelut edellyttävät Lepomäen mukaan myös joustavampaa työpaikkakohtaista sopimista.

Lepomäki muistutti, että Suomessa on käynnissä kolme rakennemuutosta samanaikaisesti. Niitä ovat hänen mukaansa alueellinen, väestöllinen ja elinkeinorakenteen murros.

– Mikäli tällä vaalikaudella Suomeen iskee uusi taantuma, se koskettaa alueita hyvin eri tavalla. Jos pk-seudulla ihmisellä menee työt alta, asunnon arvo ei välttämättä juuri laske. Pienellä paikkakunnalla asunto saattaa menettää arvonsa yön yli. Samalla katoavat ihmisen elämänsä aikana kerryttämät säästöt, Lepomäki totesi.

Hänen mukaansa asuntojen arvot eriytyvät ympäri Suomea. Monessa maakunnassa hyväkään omakotitalo ei mene kaupaksi.

– Varainsiirtovero ehkäisee asuntokauppoja, sillä se kohdistuu koko pääomaan. Erityisesti se kirpaisee, jos joutuu myymään tappiolla, Lepomäki totesi.

Samanaikaisesti ylläpitokustannukset kasvavat.

– Hallituksen olisi muistettava ilmastotalkoissa inhimillisyys. Energiaverot nostavat lämmityskustannuksia siellä, missä ei ole varaa investoida maalämpöön tai ilmalämpöpumppuun, Lepomäki sanoi.

Kaupungistuminen on Lepomäen mukaan trendi, jota ei pidä kääntää. Sitä ei kuitenkaan hänen mukaansa pidä erikseen tukea syrjäseutujen kustannuksella.

– Suoran asumistuen määrä on juuri kivunnut uuteen ennätykseensä. Kun asumiskustannukset ja työmarkkinat eivät jousta maan sisällä, muuttaa työikäinen väestö kasvukeskuksiin, Lepomäki sanoi.

– Mitä heikommin asuntotarjonta vastaa kysyntään, sitä nopeammin nousevat hinnat – ja tuen tarve. Tuen tarve kasvaa myös muuttotappioalueilla. Ikänsä arvonsa menettäneeseen omakotitaloon säästänyt keski-iän ylittänyt ihminen ei enää lähde.

Aasuntotarjonnan lisäys kysynnän perässä tulee Lepomäen mielestä mahdollistaa joustavammalla kaavoituksella ja kevyemmällä sääntelyllä. Hänen mukaansa vain siten voidaan tuottaa kohtuuhintaista asumista kaikille.

– Erilaisten tukimuotojen kasvattaminen lisää verorasitusta, mikä kärjistää ongelmaa entisestään.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt