Elina Lepomäki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Elina Lepomäki MTV:lle: Hallituspaikka ei ole kokoomukselle itseisarvo

Äänivyöryn saaneen kokoomuksen kansanedustajan mukaan puolue ei tingi talouspolitiikasta.

Hallituspaikka ei ole Elina Lepomäen mukaan kokoomukselle itseisarvo.

– Haluamme olla hallituksessa vain, jos voimme uskoa hallitusohjelmaan ja jos olemme aidosti sitä mieltä, että se vie Suomea parempaan suuntaan, kokoomuksen kansanedustaja Lepomäki toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Esimerkiksi SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama hallitus veisi hänen mukaansa maata huolestuttavaan suuntaan.

– Meillä ei tosiaan olisi yhtään varaa siihen, että me lähdemme lipsumaan tästä linjasta, joka on otettu.

– Haluan korostaa, että kaikesta negatiivisesta julkisuudestaan huolimatta, tällä hallituksella on työllisyys käännetty vahvaan nousuun ja myös köyhien kotitalouksien määrä on laskenut.

Vasemmistopuolueiden retoriikassa toistui vaalien alla puhe eriarvoisuuden kasvusta. Tilastoista tällaista ei kuitenkaan näy. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nosti kuitenkin eriarvoisuuden esiin vaalien kiitospuheessaan.

– Kuuntelin puhetta huolissani. Nyt vaalit on käyty. Voitaisiin palata realismin piiriin. Tuloerot eivät ole kasvaneet. Olemme saaneet lisättyä ihmisten hyvinvointia nimenomaan työllisyyden ja myös yritteliäisyyden kautta. Meillä ei ole mitään varaa tästä lähteä lipsumaan. Tällä tiellä pitäisi jatkaa. Kun katsoo – myös vihreiden – mutta erityisesti vasemmiston ja demarien ohjelmia, niin kyllä minä huolissani olen.

Historiallinen vaalitulos

Elina Lepomäki oli yli 19 000 äänellä Uudenmaan ääniharava ja uusi paikkansa. Hän kuvailee tulostaan huimaksi.

– Ensisijaisesti on äänestetty sellaisen politiikan puolesta, että ollaan jotain mieltä, että on joku linja. Se näkyy kaikissa näissä ihmisissä, jotka ovat saaneet henkilökohtaisesti paljon ääniä ja sitten toisaalta siinä, miten puolueet ovat pärjänneet, Elina Lepomäki arvioi vaalitulosta.

Historiallisen tuloksen myötä parin suuren puolueen tilalle on noussut kolme tai neljä tasavahvaa keskisuurta puoluetta. SDP oli täpärästi suurin 40 paikalla, perussuomalaiset toinen 39 paikalla ja kokoomus kolmas 38 paikalla. Keskusta putosi 31 paikkaan. Elina Lepomäen mukaan tämä luo paljon painetta hallitusneuvotteluihin.

– Kuinka päästään erityisesti isoissa kysymyksissä tekemään yhteistä politiikkaa tai käytännössä sopimaan kompromisseista, hän pohtii.

– Pidän tilannetta itse haastavana erityisesti talouspolitiikan osalta, että miten kokoomus pystyy mahdollisesti lähtemään sellaiseen hallitukseen, joka ei noudata valtiovarainministeriön virkamiesten linjaa, joka lisää menoja ja joka pyrkisi vielä mahdollisesti korottamaan veroja. Meillä ei kerta kaikkiaan ole sellaiseen mahdollisuuksia, Lepomäki jatkaa.

Suurimpana puolueena hallitusta tunnustelemaan lähtevä SDP on esittänyt menonlisäyksiä ja verotuksen kiristämistä. Kokoomus haluaisi taas keventää palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Elina Lepomäen mukaan kokoomus on kertonut selkeästi ohjelmansa ja tavoitteensa.

– Nyt kun ilmeisesti hallitustunnustelija Antti Rinne lähettää kysymyksensä, me teemme niihin vastauksemme ja sitten katsotaan, lähdetäänkö neuvottelemaan.

Elina Lepomäki korostaa Suomen tilanteen olevan sellainen, ettei isoissa kysymyksissä ole varaa antaa periksi. Hän viittaa erityisesti talouspolitiikkaan.

– Se on tärkeää, kun mietitään tätä 2020-lukua. Meidän huoltosuhde tulee olemaan heikoimmillaan nimenomaan tämän vaalikauden lopulla. Nyt nähdään jo, että talouskasvu hiipuu maailmalla ja meilläkin. Olemme edelleen alijäämäisiä, vaikka nyt menneellä hallituskaudella ollaan saatu taloutta parempaan asentoon ja julkista taloutta vähemmän alijäämäiseksi ja lähemmäs tasapainoa. Tällä tiellä pitäisi jatkaa ja erityisesti lisätä työllisyyttä, mikä tuo ihmisille mahdollisuuksia ja sitä kautta hyvinvointia. Vain sitä kautta me pystymme ne menotkin rahoittamaan.

”Ei yhtäkään keinoa”

Elina Lepomäki sanoo olevansa huolissaan SDP:n työllisyyslinjauksista.

– En ole nähnyt heiltä yhtäkään keinoa, jolla me nostamme Suomen työllisyyttä. Nythän tilanne on se, että viimeisen neljän vuoden aikana myös myönteinen suhdanne on auttanut hallitusta, mutta menneellä hallituskaudella tehtiin kuitenkin myös joitain työmarkkinatoimia, joilla aidosti lisättiin yritysten mahdollisuutta palkata. Lisättiin myös ihmisten kannustimia ottaa työtä vastaan, koska ei nostettu veroastetta vaan kokonaisveroaste itseasiassa laski.

Tätä linjaa pitäisi Elina Lepomäen mukaan kyetä jatkamaan, eikä SDP ole esittänyt siihen keinoja. Toisena isona kysymyksenä hän pitää sosiaaliturvan uudistamista.

– Päästäänkö siinä sitten sellaisille askelmerkeille, että tehdään enemmän tilaa ihmislähtöisille valinnoille. Sen sijaan, että mennään järjestelmä edellä. Nämä ovat sellaisia jättikysymyksiä, jotka ovat meille kokoomuksessa todella tärkeitä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt