Eduskuntapuolueista minimipalkan kannalla on ollut ainoastaan vasemmistoliitto. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Ekonomistit TE:lle: Palkkatukeen laitettu liikaa odotuksia

Palkkatukeen luvatun lisäpotin vaikutuksen arvioidaan pyöristyvän nollaan.

Ekonomistit varoittavat laittamasta liikaa odotuksia pelkkään palkkatukeen, kertoo Talouselämä. Työministeri Timo Harakka (sd.) on luvannut ensi vuodelle 24 miljoonan euron lisää palkkatukeen ja laittanut liikkeelle byrokraattisena pidetyn järjestelmän uudistuksen.

STTK:n entisen pääekonomistin Ralf Sundin mukaan 24 miljoonan euron eli noin 10 prosentin korotus nykyisiin palkkatukirahoihin auttaisi ideaalitilanteessa työllistämään arviolta parituhatta henkilöä lisää. Nyt palkkatukea saa ­keskimäärin 21 000 ihmistä kuukaudessa.

– Vaikutus pyöristyy nollaan, hän toteaa.

Sund laskee, että Suomessa palkkatuen korottaminen Ruotsin tasolle vaatisi nykyiseen 250 miljoonan euron summaan lähes miljardin euron korotuksen.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Mauri Kotamäen mukaan palkkatuki nähdään yhä byrokraattisena etenkin pienissä yrityksissä. Palkkatuesta täytyisi tehdä hyvin automaattinen.

Harakka ja pääministeri Antti Rinne (sd.) ovat arvioineet julkisuudessa palkka­tuen työllistävän jopa 20 000 ihmistä lisää uudistuksen jälkeen.

Sund ei näe sellaista polkua, että palkkatuki johtaisi edes yhden prosenttiyksikön työllisyysasteen nostoon. Kotamäen mukaan lausunto kertoo, että palkkatukeen on laitettu liikaa odotuksia. Työmarkkinoiden kierto ei hänen mielestään yksinkertaisesti veny noin suuriin lukemiin.

Etlan tutkimusjohtajan Antti Kauhasen mukaan etenkin vaikeasti työllistyvien kohdalla pitäisi miettiä toimenpidekokonaisuuksia eikä vain yksittäisiä toimia. Hän muistuttaa, että Suomen ja Ruotsin ainoa ero ei ole vain palkkatuen määrä, vaan siellä esimerkiksi TE-toimistojen resurssit ovat suuremmat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt