X
SULJE MAINOS
Eduskuntaan perustettiin sote-palvelujen vaikuttavuustyöryhmä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Eduskunnassa vahvistetaan sote-palvelujen seurantaa

Tavoitteena on vahvistaa näyttöön perustuvaa päätöksentekoa.

Eduskuntaan perustettavan työryhmän tavoitteena on edistää SOTE-palvelujen vaikuttavuutta. Tavoitteena on myös vahvistaa näyttöön perustuvaa päätöksentekoa, tiedotteessa todetaan.

Työryhmä kuulee asiantuntijoita ja luo yhteistyöverkostoja muun muassa meneillään olevien tutkimushankkeiden sekä hiljattain perustetun Vaikuttavuusseura ry:n kanssa.

Eduskunnan SOTE-palvelujen vaikuttavuustyöryhmän puheenjohtajana toimii kansanedustaja, TtT Paula Risikko (kok.) ja varapuheenjohtajana kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.). Työryhmä on avoin kaikille eduskunnassa ja sen alaisissa organisaatioissa työskenteleville.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon käytetään vuosittain yli 20 mrd. euroa. Kaikelta verorahoitteiselta resurssikäytöltä tulee edellyttää tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

Vaikuttavuus on noussut kansainväliseksi megatrendiksi julkisten palveluiden ohjaamisessa ja johtamisessa ja on jo muuttanut sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta, seurantaa ja toimintalogiikkaa mm. Hollannissa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa.

Suomessa vaikuttavuus on ollut vuosia tutkimuskohteena, mutta käytännön toimintaan sen vaikutukset ovat olleet suhteellisen vähäiset. Käytännössä julkisten palveluiden vaikuttavuudesta ei tiedetä riittävästi.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt