Donald Trump hautoo kostoa tiedustelukohussa – ”täysin järjetön idea”

Valkoisen talon kerrotaan ottaneen kotimaan turvallisuusviraston silmätikukseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin sisäpiiri pohtii parhaillaan, miten vastata lehtitietoihin, joiden mukaan Trump olisi paljastanut huippusalaista tiedustelutietoa terroristijärjestö Isisin suunnitelmista, kertoo Foreign Policy -uutissivusto.

Foreign Policyn mukaan yksi vaihtoehto on kyseenalaistaa ex-presidentti Barack Obaman ja hänen hallintonsa toimet salaisen tiedon käsittelyssä. Kyseessä kerrotaan olevan kyberturvallisuusuhkiin liittyvä tiedonjako-ohjelma.

Valkoista taloa lähellä olevan nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan Trumpin sisäpiiri pohtii keskiviikkoisen kokouksen jälkeen tutkinnan aloittamista Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (United States Department of Homeland Security DHS) ohjelmasta. Ohjelma jakaa tietoa kyberhyökkäyksistä digitaalisten uhkien torjumiseksi maailmanlaajuisesti.

Lähteen mukaan Trumpin sisäpiiri vihjailee, että Venäjä ja muut ei-liittolaismaat ovat saaneet ohjelman välityksellä salaista tietoa.

Toinen vaihtoehto, jota lähteen mukaan harkitaan, on asiasta kertominen medialle syyttäen ohjelmaa salaisen tiedon jakamisesta.

Valkoinen talo kertoi Foreign Policylle, että se ei ole tietoinen kokouksesta tai keskusteluista Venäjän osallistumisesta tiedonjako-ohjelmaan.

Automated Indicator Sharing capability -ohjelma kerää yhtiöiden tarjoamaa tietoa mahdollisista kyberhyökkäyksistä, kuten IP-osoitteista ja sähköposteista, Yhdysvaltain hallitukselle ja kansainvälisille kumppaneille.

– DHS pyrkii laajentamaan ohjelmaa siten, että sen avulla voitaisiin jakaa tietoa kyberhyökkäysten ominaispiirteistä, jotta vastustajien ennennäkemättömiä metodeja olisi helpompi tunnistaa, DHS:n tiedotusvastaava Scott McConnell kertoo.

Toisen nimettömänä esiintyvän lähteen mukaan Trump sisäpiireineen on pohtinut tutkinnan aloittamista DHS:n ohjelmasta jo muutaman viikon ajan. Lähteen mukaan mitään ei ole vielä päätetty, mutta se on yksi vaihtoehto.

Ohjelman tuntevien henkilöiden mielestä idea tutkinnan aloittamisesta on absurdi.

– Eihän siinä ole mitään järkeä. Se vaikuttaa järjettömältä, entinen DHS:n virkailija nauraa kuulleessaan suunnitelmasta.

Virkailijan mukaan Yhdysvallat jakaa tiettyjä kyberturvallisuuteen liittyviä tietoja myös Venäjän ja Kiinan kanssa, koska se hyödyttää kaikkia. Esimerkkinä toimii Windows-ohjelma, jossa on vika.

Virkailijan mukaan DHS:n ohjelma ei sisällä mitään erityisen salaista.

– Kyse on vain kyberhyökkäysten merkeistä, ei mistään kansalliselle turvallisuudelle elintärkeästä tiedosta.

Kommentit