Brittilehden reportaasi itärajalta: ”Suomessa on rahaa ja lapset voivat päästä hyvään kouluun”

Sunday Times kävi tapaamassa Suomeen pyrkiviä Venäjän Kandalakshassa eli Kantalahdessa.

Reportaasissa kerrotaan Kantalahdessa hotellissa värjöttelevästä 33-vuotiaasta palestiinalaisesta, Beirutista vaimonsa ja neljän 2-11 -vuotiaan lapsensa kanssa tulleesta Samirista. He eivät koskaan ennen ole nähneet lunta.

”Tästä kolkosta napapiirin kaupungista lähellä Suomen rajaa on tullut pysähdyspaikka yhä suositummalla reitillä tuhansille siirtolaisille, jotka toivovat parempaa elämää, sen jälkeen kun Venäjän viranomaiset alkoivat sallia vapaan pääsyn tulijoille joulukuussa”, Sunday Times kirjoittaa.

Samir kertoo, ettei heille ole Libanonissa mitään.

”Mutta Suomessa on rahaa ja lapset voivat päästä hyvään kouluun”, pizzeriasta työtä toivova Samir sanoo.

Kantalahdessa kerrotaan odottavan väkeä jopa Pakistanista, Marokosta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta. Salakuljettajien kerrotaan antavan heille neuvostoaikaisia Ladoja ja Volgia viimeistä etappia varten.

Sunday Timesin mukaan pitkä kiertomatka Venäjän halki vaikuttaa absurdilta. Epätoivoisille matka napapiirille voi kuitenkin olla halvempi ja turvallisempi. Samir sanoo matkan Beirutista Sallaan maksaneen noin 7 000 dollaria kuuden hengen perheelle.

Asiakkaat nimittävät salakuljettajia liikemiehiksi. Heillä on armeijan hiukset, verryttelypuvut ja he tapaavat asiakkaitaan päivittäin hotelli Pomor Turissa. ”Kantalahden ihmiset eivät ole tottuneita ulkomaalaisiin, mutta siirtolaiset saavat vastahakoisen tervetulotoivotuksen panoksestaan paikalliselle taloudelle”.

Sallan-tiellä siirtolaisten Ladojen perässä ajaa salakuljettajien kiiltävä Volkswagen. Rajalla ryhmää hoitava liikemies laittaa sairaalakäsineet käteensä käsitellessään siirtolaisten passeja. Suomen puolella rajavartijoiden kerrotaan antavan vastatulijoille pientä syötävää ja juotavaa sekä suklaata lapsille ja raskaana oleville naisille.

Kommentit