Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Häkkänen: Raja tuli nyt vastaan

Kansanedustajan mielestä korkeimman oikeuden päätös osoittaa, että oikeusvaltio toimii.

Korkein oikeus antoi tänään ratkaisun, jolla se lakkautti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen yhdistyksenä.

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan KKO on tehnyt juuri kuten oikeusvaltioon kuuluu.

– Huolellinen oikeudellinen punninta monelta kannalta. Päätyen siihen, mikä on yhdistyslain mukaan sallittua ja mikä ei. Ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain ohjaamina, entinen oikeusministeri Häkkänen toteaa Verkkouutisten blogissaan.

KKO:n mukaan esimerkiksi sananvapautta saattaa nauttia varsin kovasanainenkin, provosoiva, liioitteleva ja tavanomaista kohteliaisuussäännöistä piittaamaton kielenkäyttö tai ankarassakin muodossa esitetty kritiikki maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan.

Häkkäsen mielestä oikeudellinen kynnys yhdistyksen lakkauttamiselle on KKO:n linjapäätöksessä korkealla. Sananvapaus ja yhdistymisvapaus antavat laajan tilan poliittiselle toiminnalle laidasta laitaan jatkossakin.

– Rajat tulevat kuitenkin jossain vastaan. Ihmisoikeussopimukseen (17 art) kuuluu oikeuksien väärinkäytön kielto. Et saa tehdä tyhjäksi toisen oikeutta omalla oikeudellasi.

– Pohjoismainen vastarintaliike tavoitteli kansanvaltaisten rakenteiden kumoamista, kansallissosialistisen aatteen mukaista valtiojärjestystä ja perus- ja ihmisoikeuksien olennaista vähentämistä muilta ihmisiltä ja tosiasiallisesti hyväksyi väkivallan toiminnassaan. Yhdistyksen toiminta ei nauti sananvapauden ja yhdistymisvapauden suojaa.

Häkkäsen mielestä KKO:n päätös on tärkeä linjaus sanan- ja yhdistymisvapauden rajoista ja osoitus, että oikeusvaltio toimii.

Hän pitää päätöstä merkittävänä monella tapaa.

– Se osuu aikaan, jossa yhteiskunnallinen keskustelu saa yhä rajumpia sävyjä. Maailmankuvat polarisoituvat ja maltilliset kokonaisnäkemykset jäävät jalkoihin.

– Jotkut kaipaavat kovia ja selkeitä ratkaisuja samalla kun historian ideologioiden kauhut ovat unohtuneet. Yksi ilakoi kansallissosialismilla, toinen kommunismilla ja kolmas jollain muulla hulluudella.

Häkkänen korostaa, että oikeusvaltiossa pitää punnita kaikkien oikeudet, ei vain omat oikeudet.

– Tämä näyttää välillä unohtuvan monelta. Samoin unohtuu, että oikeusvaltiossa ratkaisut tekee tuomioistuin, eikä mielivaltainen huutosakki tai kilpailevat poliittiset liikkeet. Tähän perustuu viime kädessä yhteiskunnallinen luottamus.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt