X
SULJE MAINOS
Anna Kontula (vas.) ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Anna Kontula: Yrityksiä perustetaan vapaa-ajan menojen kierrätystä varten

Vasemmistoliiton kansanedustajan mielestä yrittäjien kulujen kierrätystä ei pystytä valvomaan.

– Yrittäjät nyt sitten ovat eri asia kuin palkansaajat. Aika paljon vapaa-aikaan liittyviä menoja tosiaan kierrätetään yritysten kautta, eikä sitä oikein pysty millään valvomaan, Anna Kontula toteaa Twitterissä kansanedustajien kulukorvauksia koskevassa keskustelussa.

Kontula sanoo, että ”jotkut perustavat yrityksiä ihan sitä varten”. Hän vastaa yrittäjälle, joka ehdotti, että yrittäjät alkaisivat maksaa itselleen verotonta kulukorvausta saman verran kuin kansanedustajat korkeimmillaan saavat eli hieman yli 1 800 euroa kuukaudessa.

– Olisi mukava palkanlisä, joka vastaa 3 600 palkankorotusta. Lähdetkö Anna ajamaan asiaa eduskunnassa, Kontulalta kysyttiin.

Akavan talouspoliittisen vaikuttamisen pääekonomisti Pasi Sorjonen ihmettelee sarkastisesti Kontulan näkemystä suomalaisista yrittäjistä ”yleväksi”.

Kontulaa pyydetään keskustelussa avaamaan näkemystään.

– Rakennusalan tunnen itse parhaiten, siellä työvälineitä ja tarvikkeita hankitaan firman nimiin myös omalle omakotityömaalle. Matkakuiluissa voi yhdistää vapaa-ajan matkaan jonkun työtapaamisen jne. Eivät tätä tietysti läheskään kaikki tee, mutta aika helppoa se on, Kontula selvittää.

Hän huomauttaa tutkineensa työkseen harmaata taloutta ennen eduskuntaan tuloa.

Kommenttiketjussa Kontulalle todetaan, ettei sääntöjä rikkovien osuus yrittäjistä ole kovin suuri ja että viranomaistoiminnan jäykkyys on suurempi yrittäjiin liittyvä ongelma.

– Me emme tiedä, onko se pieni vai suuri, koska sitä on lähes mahdotonta tutkia. Mutta keskustelun pointti siis oli, voiko edustajien kulutositteita valvoa ilman ihmistyövoimaa. Mnä väitän, että ei. Haluatko nyt olla tästä eri mieltä tai lisätä jotain, Kontula vastaa.

Hän jatkaa keskustelussa, ettei pidä kansanedustajien ja yrittäjien vertaamista olennaisena, koska kansanedustaja rinnastuu läheisemmin palkansaajaan.

– Twitter vaan on täynnä yrittäjiä, joille kaiken mittapuu on oma yrittäjäelämä, ja siksi täällä kaikki keskustelut päätyvät yrittäjiin.

Kontula korostaa, ettei ole väittänyt, että ilmiö on laaja, koska siitä ei ole tehty tutkimusta.

– Vaan että sitä esiintyy (ja tästä tutkimusta on). Olen aika tarkka väitteissäni: jos ne lukee huolellisesti, ne kyllä useimmiten pitävät paikkansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt