Palveluiden käyttämisen ehtona ei voi Amnnestyn mielestä olla henkilötietojen luovuttaminen kaupallisiin tarkoituksiin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Näin Facebook ja Google kontrolloivat kavalasti

Verkkopalveluista maksetaan henkilötiedoilla, joiden antajaa seurataan Amnestyn mukaan jatkuvasti.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Facebookin ja Googlen tapa kerätä ja käsitellä miljardien ihmisten henkilötietoja on vakava uhka ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Järjestön torstaina julkaiseman Surveillance Giants -raportin mukaan Googlen ja Facebookin valvontaan perustuva liiketoimintamalli loukkaa oikeutta yksityisyyteen sekä mielipiteen-, ajatuksen- ja ilmaisunvapauteen. Lisäksi raportissa arvioidaan, että liiketoimintamalli uhkaa myös tasa-arvon toteutumista ja edistää syrjintää.

– Google ja Facebook dominoivat modernia elämää. Niiden valta digitaalisessa maailmassa perustuu miljardien ihmisten henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja kaupallistamiseen. Heidän kavala kontrollinsa horjuttaa yksityisyyden ydintä, toteaa tiedotteessa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

Google ja Facebook hallitsevat raportin mukaan internetin merkittävimpiä sivustoja kaikkialla maailmassa Kiinaa lukuun ottamatta. Näiden kahden yrityksen omistamat alustat, kuten Instagram, Googlen hakukone, YouTube ja WhatsApp, määrittävät, miten ihmiset etsivät ja jakavat tietoa, kommunikoivat sekä osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Rahan sijasta ihmiset maksavat palveluista henkilötiedoillaan. Tämän jälkeen heitä seurataan raportin mukaan jatkuvasti verkossa ja sen ulkopuolella.

Raportissa kerrotaan palvelualustojen perustuvan algoritmeille, jotka käsittelevät valtavia määriä ihmisiltä kerättyä dataa. Algoritmit muodostavat datasta yksityiskohtaisia profiileja, joiden avulla voidaan raportin mukaan ennustaa ihmisten käyttäytymistä ja manipuloida käyttäjäkokemuksia.

Mainostajat maksavat Googlelle ja Facebookille mainosten tarkasta kohdentamisesta. Raportissa varoitetaan, että algoritmien päättämä, tarkasti räätälöity sisältö altistaa yksilön syrjinnälle ja synnyttää sosiaalisia kuplia, joista voi kehittyä haitallisia ääri-ilmiöitä.

– Tämä ei ole se internet, johon ihmiset alussa sitoutuivat. Google ja Facebook ovat hiljalleen syöneet palasia yksityisyydestämme ja nyt olemme ansassa. Olemme tilanteessa, jossa meidän täytyy joko antautua valvontakoneistolle tai luopua kaikista digitaalisen maailman eduista. Luopuminen ei ole vaihtoehto: ihmisen täytyy voida osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ilman, että hänen oikeuksiaan loukataan, Naido painottaa.

Yritysten keräämät henkilötiedot altistuvat myös väärinkäytöksille. Cambridge Analytica -skandaali osoitti, miten henkilötietoja voidaan käyttää mielipidevaikuttamiseen. Amnestyn raportin mukaan Facebookilla tai Googlella ei ole tehokkaita keinoja henkilötietojen käytön valvomiseen tai tietojen tuhoamiseen, jos tiedot päätyvät vääriin käsiin.

– Suurten teknologiayritysten tulee kunnioittaa ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan. Palveluiden käyttämisen ehtona ei voi olla se, että käyttäjä antaa oikeuden kerätä, levittää ja prosessoida henkilötietojaan kaupallisia tarkoituksia varten. Facebook ja Google eivät voi sanella sitä, miten elämme digitaalisessa ympäristössä. Internetin teknologia ei uhkaa ihmisoikeuksia, mutta samaa ei voi sanoa Facebookin ja Googlen liiketoiminnasta. On aika uudistaa tämä elintärkeä julkinen tila turvalliseksi kaikille, Naidoo vaatii.

Amnesty muistuttaa, että valtioilla on velvollisuus suojella ihmisiä yritysten tekemiltä ihmisoikeusloukkauksilta. Siksi valtioiden täytyy järjestön mielestä uudistaa henkilötietojen keräämiseen liittyvä lainsäädäntö välittömästi.

Facebook ja Google ovat kiistäneet Amnestyn raportin johtopäätökset.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt