Ammattiliito Pron mukaan saatavuusharkinnasta luopuminen avaisi ovet aasialaiselle halpatyövoimalle. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ammattiliitto Pro varoittaa: Saatavuusharkinnasta ei voi luopua

Ay-liikkeen mukaan ulkomaista työvoimaa käytettäisiin palkkatason polkemiseen.

Ammattiliitto Pron asiantuntijoiden mukaan Suomea uhkaisi halpatyövoiman vyöry ja työehtojen valvonnan pettäminen, jos saatavuusharkinnasta luovuttaisiin.

– Siitä pitää ehdottomasti pitää kiinni, sopimusala-asiamies Petri Varjonen sanoo.

Tällä hetkellä yritykset eivät voi palkata EU:n tai ETA-maiden ulkopuolelta työntekijöitä ilman, että viranomaiset selvittävät vastaavien työntekijöiden saatavuutta Suomesta tai muista EU-maista.

Yrityksille aiheutuvia viiveitä ja kustannuksia on pidetty kohtuuttomina. Saatavuusharkintaa käsittelevä lakialoite keräsi viime syksynä yli sata kansanedustajaa tuekseen.

Varjonen uskoo, että saatavuusharkinnasta luopuminen avaisi oven halpatyövoimalle. Hänen mukaansa on ”epäloogista”, että ulkomailta kannattaisi tuoda Suomeen samaa palkkaa saavia työntekijöitä.

– Erityisesti Aasiasta tulisi suuri määrä sellaista halpatyövoimaa, johon valvontakoneisto ei yllä.

Varjonen ei usko, että mahdolliset väärinkäytökset johtaisivat todellisiin sanktioihin.

Pron edustajiston puheenjohtaja Osmo Salo on samoilla linjoilla. Hän toimii myös Meyerin Turun telakan toimihenkilöiden luottamusmiehenä.

– Ei ole asiallista, että ulkomaista työvoimaa käytetään täkäläisten työehtojen ja palkkatason polkemiseen. Vielä pahempaa on, että siihen käytetään ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuuksia puolustaa omia etujaan, Salo toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt