Alexander Stubb: Suomen haettava Nato-jäsenyyttä seuraavalla hallituskaudella

Alexander Stubb katsoo, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen Suomessa on tehtävä päätös Nato-jäsenyyden hakemisesta. Puolustusvoimiin hän haluaisi oman puolustushaaran kybertoiminnoille.

– Minun mielestäni olisi järkevää, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä ensi hallituskauden aikana, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri, kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Alexander Stubb sanoo Nykypäivän ja Verkkouutisten haastattelussa.

Hänen mielestään päätökseen tarvitaan ennen kaikkea johtajuutta. Tarve kansanäänestykseen pitää katsoa erikseen.

– Tarvitaan poliittista johtajuutta ja uskallusta miettiä, mikä on Suomen turvallisuuden ja vaikutusvallan kannalta paras ratkaisu. Sitten sitä kautta yritetään myös kääntää kansan mielipide, Stubb katsoo.

Kybervoimat Suomeen

Alexander Stubb ehdottaa Suomen puolustusvoimiin erillisiä kybervoimia.

– Monissa maissa on maa-, meri- ja ilmavoimat, ja niiden rinnalla oma puolustushaara kybertoiminnoille. Mielestäni Suomessa olisi harkittava samaa, Stubb sanoo.

Internetiä ei hänen mukaansa pidä kuitenkaan militarisoida, vaan siviilien olisi jatkossakin johdettava valtion kybertoimintaa.

– Puolustusvoimilla on kuitenkin tärkeä rooli. Kybertoiminnoille pitäisi osoittaa puolustusvoimien sisällä nykyistä vahvempi rooli ja rahoitus.

Uusi puolustushaara vaatisi Stubbin mukaan rahoituksen uudelleenkohdistamista puolustusvoimien sisällä. Kyberjoukkojen tehtävät ovat Stubbin visiossa moninaiset.

– Termi kyber kattaa käytännössä ihan kaiken, mitä verkossa tehdään. Olipa kyse some-sotilaista, jotka levittävät keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa omaa näkökulmaansa, tai tietoverkkoihin murtautumisesta ja vakoilusta, tai yhteiskunnan lamauttamisesta kokonaan.

Tankkikolonnat vai kyberhyökkäys?

Stubb muistuttaa, että kyberulottuvuus on nykyään osa jokaista konfliktia.

– Siksi se on otettava huomioon Suomessakin. Olemme nähneet kybertoimintaa esimerkiksi Libyan sodassa, Viron pronssipatsaskiistan aikana ja tällä hetkellä myös Ukrainassa, Stubb sanoo.

Nyky-yhteiskunnassa lähes koko infrastruktuuri nojaa tietoverkkoihin, hän muistuttaa.

– Jos joku haluaa tehdä meille pahaa, siihen iskeminen on tehokkaampaa ja todennäköisempää, kuin tankkikolonnien vyöryminen rajan yli. Olemme siirtymässä konekivääristä ja kokardista kohti kyber-maailmaa.

Stubb painotta, ettei esitä tietoverkkojen laajamittaista seurantaa tai verkkotiedustelua.

– On ihan selvää, ettei Suomessa tarvita massiivista NSA:n kaltaista seurantajärjestelmää. Valtion kybertoiminnan ja tiedustelun pitää olla selvästi lakiin perustuvaa. Seuraavalla vaalikaudella lainsäädäntö pitää uudistaa tältä osin, hän sanoo.

Lainsäädännön uudistamista pohtivan puolustusministeriön työryhmän toimikausi päättyy kesäkuun alussa.

Nykypäivä haastattelee kaikki kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat. Lue Alexander Stubbin koko haastattelu Nykypäivästä!

Kommentit