Jouko Pölönen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

AL: ”Onko varaa menettää näin monta työelämästä?”

Ilmarisen toimitusjohtaja korostaa paitsi työnantajan, myös työntekijän vastuuta omasta hyvinvoinnistaan.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo Aamulehden haastattelussa olevansa huolissaan siitä, että Suomessa työikäisten määrä laskee samalla kun yli 64-vuotiaiden määrä kasvaa.

– Työllisyyteen ja työkykyyn on välttämätöntä panostaa. Tarvitsemme uudelleen kouluttautumista sekä työperäistä maahanmuuttoa, jotta monia aloja vaivaavasta työvoimapulasta päästään, Pölönen sanoo haastattelussa.

Suomessa jäi runsaat 20 000 ihmistä työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2019. Yleisimpiä syitä työkyvyttömyyteen ovat masennus ja muut mielenterveyssyyt. Pölönen kysyy, onko Suomella varaa menettää näin monia työelämästä.

Hänen mielestään pitäisi puhua paitsi työnantajan vastuusta liittyen työkykyyn, myös yksilöiden omasta vastuusta huolehtia osaamisensa kehittämisestä, hyvinvoinnistaan ja työkyvystään liikunnalla, oikeanlaisella ravinnolla ja riittävällä unella.

– Tietenkin työkyvyssä tärkeässä roolissa ovat työnantaja ja hyvä johtaminen, mutta moni työkykyä ja hyvinvointia kuormittava ongelma ei aiheudu työstä, vaan yksityiselämästä. On haasteita siinä, miten ihmiset saadaan pitämään itsestään parempaa huolta, Pölönen sanoo AL:lle.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt