Direktiivin tavoite on lisätä palvelujen kilpailua ja maksujen turvallisuutta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

AL: Nettikaupassa maksaminen muuttuu, kauppiaat huolissaan

Uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan syyskuussa.

Pelkkä luottokortti ei enää riitä verkkokaupassa maksamiseen, kertoo Aamulehti.

Muutos johtuu uudesta maksupalveludirektiivistä ja asiakkaan vahvasta tunnistautumisesta, jotka tulevat kokonaan voimaan 14. syyskuuta.

Käytännössä uudistus tarkoittaa, että asiakkaan henkilöllisyys on varmistettava vähintään kahden erilaisen tunnistuselementin avulla. Näitä voivat olla esimerkiksi pankkitunnukset tai tekstiviestitse saatu kertakäyttöinen salasana.

Direktiivi vaatii asiakkaan vahvaa tunnistamista myös ­maksukortilla tehtävissä etämaksuissa, verkkokaupassa ja sovelluspohjaisissa palveluissa.

Finanssiala ry:n mukaan selainpohjaiset verkkokaupat käyttävät valtaosin pankkien tarjoamaa vahvaa tunnistamista, mutta kauppiaiden sovelluspohjaiset palvelut ovat vaikeuksissa.

Sovelluspohjaisia palveluita ovat esimerkiksi ABC-huoltamoiden ABC-mobiili, jolla voi maksaa bensaa ja autonpesua, tai Hesburger-sovellus, jolla voi maksaa ruoka-annoksia.

– Sovelluspalveluissa maksaminen on ongelma, sillä teknisiä ratkaisuja vahvaan tunnistamiseen ei ole saatavissa nopealla aikataululla, Finanssialan johtava asiantuntija Teija Kaarlela ­sanoo.

Vähittäismyyntijätti SOK:n kehityspäällikön Mia Laakson mukaan kaupalle tilanne on hankala, sillä linjaukset direktiivin tulkinnasta ovat tulleet tietoon vasta viime hetkellä. Laakson mukaan on edelleen epävarmaa, toimiiko esimerkiksi ABC-mobiili-sovelluksen maksuketju heti syyskuussa.

– Saimme ohjeet vasta kesäkuussa. Uuden standardin toteuttamisessa on tullut todella kova kiire, Laakso sanoo.

– On varauduttava siihen, että asiakkaan maksut eivät sovelluksella onnistu.

Verkkokaupan vahvan tunnistamisen vaatimus ei koske pieniä maksuja, sillä 30 euroon asti voi tehdä ostoksia ilman sitä. Lisäksi palveluntarjoajat voivat poiketa vaatimuksista esimerkiksi maksusovelluksella, jolla voi ostaa vain yhtä tiettyä hyödykettä, kuten bensiiniä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt