Suomi ja Ruotsi tulisivat amerikkalaisarvion mukaan Natoon, jos haluaisivat. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

”Aivokuollut Nato” – maiden johtajat suuttuivat

Angela Merkel torjuu Emmanuel Macronin näkemyksen, jonka mukaan Nato-liittolaisten kesken ei ole koordinointia.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kommentti ”aivokuolleesta” Natosta on aiheuttanut erimielisyyksiä Ranskan ja muiden Nato-maiden, ennen kaikkea Saksan, välille, kertoo Financial Times.

Saksan liittokansleri Angela Merkel torjui tuoreeltaan Macronin Natoa kohtaan suunnatun arvostelun, jonka mukaan Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten kesken ei ole minkäänlaista koordinointia.

Macron viittasi Nato-maa Turkin tekemään hyökkäykseen Syyriassa sen jälkeen, kun USA ilmoitti vetävänsä joukkona pois Pohjois-Syyriasta.

– Ranskan presidentti käytti äärimmäisiä sanoja. Se ei ole minun käsitykseni Naton sisällä tehtävästä yhteistyöstä, vaikka meillä onkin ongelmamme ja meidän pitää ryhdistäytyä, Merkel sanoi torstaina.

– Saksan näkökulmasta katsottuna Nato on meidän etujemme mukainen. Se on meidän turvallisuusliittomme.

Naton huippukokous järjestetään joulukuussa Lontoossa. Agendalla on muun muassa kustannusten uudelleenjakamien.

USA:lla on oma roolinsa Naton keskeisimpänä sotilaallisena toimijana. Yhdysvaltain sotilaallinen kyky on osa liittokunnan puolustuksen uskottavuutta.

Presidentti Donald Trump on kovistellut toistuvasti muita Nato-maita ja korostanut niin sanotun taakanjaon tarvetta. Trumpin mukaan jäsenmaiden puolustusmenojen pitäisi olla kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt