Verkkouutiset

Lakon takia hiljentynyt satama. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yrittäjä syyttää ahtaajien vaatineen vuosien ajan suojelurahaa – näin AKT vastaa

Logistiikka-alan yrityksen osakkaan mukaan valvontamaksu maksettiin kuukausittain ahtaajien paikallisyhdistykselle.
Matti Lepistö
Matti Lepistö
Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Logistiikka-alalla aiemmin työskennellyt yrittäjä esittää Verkkouutisille kovia väitteitä auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n toiminnasta satamassa. Hän kertoo, että yritys koki painostusta, uhkailua ja yksipuolista sanelua liiton puolelta.

– Se oli todella raakaa peliä. AKT:n porukka ei ajatellut mitään muuta kuin omaa valtaansa ja sen pönkittämistä. He haluavat olla se viimeinen linnake, joka voi pistää Suomen kyykkyyn, hän kuvailee liiton toimintaa.

Yrittäjä on luopunut logistiikka-alan yrityksen osakkuudesta eikä osallistu enää mitenkään sen toimintaan. Hän esiintyy jutussa nimettömänä, jotta uudet osakkaat eivät joudu vaikeuksiin AKT:n kanssa. Yrittäjä ja yritys ovat toimituksen tiedossa.

Hän lähti 2010-luvun alussa osakkaaksi yritykseen, jonka toiminta ulottui osittain Suomen yhden vilkkaimman sataman alueelle. Aiempi omistaja oli kertonut uusille osakkaille ohimennen sopimuksesta, joka pitäisi solmia AKT:n kanssa. Uusille omistajille sanottiin, että sopimuksella ja siihen liittyvällä kuukausittaisella maksulla taattaisiin työrauha.

– Ajattelin jo tuolloin, että mikähän juttu tämä oikein on. Vaikutti todella erikoiselta maksaa yrittäjänä liitolle siitä, että saa työskennellä sataman alueella, hän muistelee.

Yritys ei ollut työnantajia edustavan Satamaoperaattori ry:n jäsen. Yrittäjän mukaan tästä syystä AKT edellytti erillissopimusta, jossa määritellään työehdot. Maksua perusteltiin sillä, että erillissopimuksesta on lisävaivaa liitolle.

– Jossakin kohtaa AKT:n väki tuli käymään toimistollamme. He sanoivat, että omistajavaihdoksen myötä sopimus pitää uusia. Saimme jatkaa sekä tehdasalueella että sataman alueella AKT:n terminaalisopimuksella, jos maksamme joka kuukausi pienen summan AKT:n ahtaajien paikallisyhdistyksen tilille.

Uudet osakkaat päättivät suostua, koska AKT ei antanut muuta vaihtoehtoa. Ilman uutta sopimusta ja maksua työt olisivat yrittäjän mukaan pysähtyneet satamassa.

Summa oli hieman yli sata euroa. Verkkouutisten näkemän kirjanpidon mukaan siitä käytettiin nimitystä valvontamaksu.

Yrittäjällä on oma näkemyksensä maksusta.

– Jos tätä ei olisi maksettu, he olivat valmiita lopettamaan liiketoimintamme eli käytännössä ajamaan konkurssiin. Tätä voi kuvailla mafian vanhan liiton suojelurahaksi. Tämä oli sitä. Saimme työrauhan suojelurahalla, hän väittää.

Painostusta uuteen työehtosopimukseen

Yritys maksoi usean vuoden ajan valvontamaksun ahtaajien paikallisyhdistykselle. Tilanne kuitenkin kiristyi.

– Alkoi painostus AKT:n suunnalta siihen, että meidän pitäisi siirtää työntekijämme terminaalisopimuksesta ahtaajien työehtosopimukseen. Sitä emme halunneet tehdä, koska suurin osa yrityksemme töistä tuli teollisuuden puolelta eikä sataman alueelta. Toki teimme asiakkaiden töitä niin sanotusti molemmin puolin aitaa, mutta pieni osa työntekijöistämme oli sataman puolella, yrittäjä kertoo.

– Painostus oli kovaa, vaikka puhuttiin vain 10–20 työntekijästä. AKT uhkasi laittaa satamat eli Suomen kiinni, jos emme vaihda ahtaajasopimukseen. En olisi ikinä uskonut, kuinka pitkälle uhkailussaan he ovat valmiita menemään muutaman miehen takia. Todellako koko Suomi kiinni meidän yrityksemme muutaman miehen takia?

Yrittäjät kävivät Helsingissä neuvottelemassa AKT:n kanssa.

– Ajattelin, että saamme asiat ratkaisua puhumalla. Olin kuitenkin sinisilmäinen ja naiivi, koska he eivät antaneet mitään vaihtoehtoja. Sieltä tuli vain suoraa uhkailua sillä, että hommat menevät seis ja satama kiinni.

Ahtaajia Vuosaaren sataman läheisyydessä.

Pienehkö yritys joutui taipumaan AKT:n tahtoon. Yrittäjät perustivat erillisen ahtausliikkeen, jonka työntekijät siirtyivät ahtaajien työehtosopimukseen.

– Jouduimme jakamaan porukan, joka aiheutti jatkuvasti kitkaa tiiviissä työyhteisössä, vaikeutti päivittäistä työnjohtamista ja lisäsi merkittävästi kustannuksiakin, yrittäjä muistelee.

– Sehän meni suoraan sanottuna päin helvettiä.

Yrittäjällä ei ole hyvää sanottavaa AKT:stä.

– Tuli sellainen mielikuva, etteivät he ajattele edes omia jäseniään eli työntekijöitä. He ajattelevat vain omaa valtaansa, hän toteaa.

– Ahtaajien määrä on koko ajan käynyt yhä pienemmäksi. Painostuksella ja uhkailulla pyritään saamaan uusia työntekijöitä liiton jäseniksi, jotta satamat pysyvät heidän näpeissään.

”Väite suojelurahasta on täysin absurdi”

Verkkouutiset kysyi AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokolta, mihin yrityksen kuukausittain maksama valvontamaksu ahtaajien paikallisyhdistykselle on perustunut.

– Maksuihin en osaa ottaa muuta kantaa, kuin että ainakaan minun tiedossani sellaisia ei ole. Aikaisemmista vuosikymmenistä en tiedä, koska en ole ollut silloin AKT:n palveluksessa. Väite suojelurahasta on täysin absurdi, lienee pikkasen tarkoitushakuista – epäkorrektia kieltä käyttävien ministerien ja kansanedustajien innoittamana, hän vastaa VU:lle.

Kokko aloitti AKT:n puheenjohtajana vuonna 2021. Yrittäjän kokemat hankaluudet AKT:n kanssa ajoittuvatkin aikaan ennen hänen puheenjohtajuuttaan.

Kokko kertoo, että erillissopimuksia yritysten kanssa kuitenkin yhä tehdään AKT:n aloilla.

– Toki meidän ensisijainen toiveemme on, että yritykset liittyvät työnantajaliittoihin mahdollisimman kattavasti. Erillissopimuksella yritykset saavat käyttöönsä kaikki työehtosopimuksen määräykset, mutta ei sitten tarvitse maksaa työnantajaliiton jäsenmaksua, eikä pääse vaikuttamaan työehtosopimuksen sisältöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)