Verkkouutiset

Ukrainan lennokkiryhmä lähellä etulinjaa. / AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Yöllinen isku: Lennokit miinoittavat venäläisjoukkojen huoltoteitä

Ukraina taistelee parhaillaan Harkovan alueen pohjoispuolella eteneviä Venäjän yksiköitä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan joukot ovat pidätelleet viime viikkojen aikana Venäjän uutta hyökkäystä Harkovan alueen pohjoisosissa.

CNN on seurannut puolustajien lennokkiyksikön toimintaa etulinjan tuntumassa. Sotilaat siirtyvät ajoneuvoilla asemiin auringon laskeutuessa. Maantielle on asetettu lohikäärmeenhampaiksi kutsuttuja betoniesteitä panssariajoneuvojen hidastamiseksi.

Miehet purkavat lavalta laatikoita, joissa lukee Vampyyri. Kyseessä on räjähdelennokki, jota venäläisjoukot kutsuvat Baba Jagaksi eli slaavilaisen mytologian noita-akaksi. Yölentoihin sopivat edulliset droonit on varustettu lämpökameralla.

Ukrainan lennokkiryhmä asettaa paikalleen Starlink-satelliittiyhteydet mahdollisimman nopeasti, jotta alueella partioivat Venäjän tiedustelulennokit eivät havaitse toimintaa.

Ryhmän tehtävänä on lentää drooneilla Venäjän puolella sijaitsevalle Belgorodin alueelle ja sijoittaa miinoja asevoimien huoltoyhteyksien häiritsemiseksi.

Erään sotilaan vanhemmat asuvat vain viiden minuutin ajomatkan päässä.

– Se on todella ahdistavaa. Puolentoista vuoden ajan he eivät tienneet, että olin taistelemassa etulinjan prikaatissa lähellä Bahmutia. Sanoin heille, että vartioin vain tarkastuspisteillä, sotilas sanoo.

Pimeän tultua ryhmä havaitsee venäläisen Orlan-tiedustelulennokin pörräävän suoraan päällä. Se menee kuitenkin ohi. Lähellä käytävät tulitaistelut vievät huomiota muualle.

Miinat saadaan lopulta kiinnitettyä lennokkiin, joka lähtee kohti rajaa. Droonioperaattori seuraa videokameralta sen lentoa kohti kohdettaan. Laite jatkaa lentoaan Venäjän elektronisesta häirinnästä huolimatta, pudottaa miinat maantielle ja kääntyy takaisin. GPS-navigointiin liittyvien ongelmien vuoksi lennokki vaurioituu laskussa.

Ryhmä on tehnyt vastaavia lentoja jopa 24 kappaletta yhden yön aikana. Tehtävän jälkeen ukrainalaissotilaat poistuvat paikalta turvallisesti ajoneuvoillaan. Valot pidetään aluksi pois lennokkien välttämiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)