Verkkouutiset

Yllätysluvut Venäjältä: Vain puolet Vladimir Putinin kannattajista tukee sotaa

Asiantuntijoiden mukaan kyselytulokset paljastavat Kremlin salatun heikkouden.
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan suosio näyttää olevan yllättävän heikkoa myös diktaattori Vladimir Putinin tukijoiden parissa, ilmenee tutkijoiden selvityksestä.

Jo liki kolme vuosikymmentä venäläisten asenteita mitanneen Russian Election Study -tutkimuksen (RES) perusteella vain hieman yli puolet Putinin kannattajistakin tukee sodan jatkamista.

Mielipidemittausten tuloksista kerrotaan tästä löytyvässä Foreign Affairsin artikkelissa. Sen ovat kirjoittaneet RES-tutkimusta vetävät amerikkalaisprofessorit Timothy Frye, Henry Hale, Ora John Reuter ja Bryn Rosenfeld. He luonnehtivat tulosten paljastavan Vladimir Putinin salatun heikkouden.

Professorien mukaan melkein joka neljäs Putinin kannattaja vastustaa RES:n tutkimuksen perusteella sodan jatkamista ja noin joka viides ei osaa sanoa tukeeko sotaa vai ei. Kysymykseen ei suostunut vastaamaan neljä prosenttia vastaajista.

Lukujen mukaan vain 54 prosenttia Vladimir Putinin kannattajista on sitä mieltä, että Venäjän pitäisi jatkaa helmikuussa 2022 aloitettua hyökkäyssotaa.

Kaikkien venäläisten parissa luvut ovat Kremlin kannalta vielä hankalampia. Lokakuussa 2023 tehdyn kyselyn perusteella vain 43 prosenttia kansasta kannatti Moskovan pitkään virallisesti ”erikoissotilasoperaatioksi” nimittämää sotaa. Kolmannes vastaajista suostui sanomaan, että he eivät kannata sotaa ja peräti neljännes kieltäytyi antamasta vastausta.

Vladimir Putin voitti laajasti vilpilliset teatterivaalit liki 90 prosentin kannatuksella. AFP / LEHTIKUVA / STRINGER

Professorien mukaan luvut tunnetaan kyllä Kremlissäkin. Moskova teettää omia mielipidemittauksiaan ja sallii myös itsenäisiä tutkimuksia, jotta kansan mielipiteistä saadaan selkoa. Artikkelissa huomautetaan Vladimir Putinin seuraavan venäläisten tuntoja tarkasti.

– Kreml tekee väsymättä töitä näiden mielipiteiden muokkaamiseksi, mutta sen pyrkimykset masinoida tukea Putinille näyttävät olleen menestyksekkäämpiä kuin yritykset kasvattaa sodan kannatusta, Venäjä-asiantuntijat summaavat.

Päänvaivaa Kremlille

Sodan yllättävänkin matala kannatus on tutkijoiden mukaan sekä hyvä että huono uutinen Ukrainalle ja sen tukijoille. He varoittavat, ettei kansan heikkenevä tuki tule pakottamaan Vladimir Putinia lopettamaan sotaa. Kreml saattaa kuitenkin joutua turvautumaan entistä kovempaan sortoon vastarinnan kitkemiseksi. Myös uusien sotilaiden värväämisestä voi tulla yhä vaikeampaa.

Asiantuntijat huomauttavat kirjoituksessaan myös siitä, miten sodan vastustus jakautuu venäläisessä yhteiskunnassa. Tämän arvioidaan voivan tuottavan päänvaivaa Kremlille.

Tuoreimman RES:n kyselyn mukaan sodan vastustus on nostanut päätään erityisesti sellaisissa ryhmissä, joissa Putinia on aiemmin tuettu varsin vahvasti.

Propagandamainos julisti voittoa Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / VERA SAVINA

Putinin kannattajista sotaan suhtautuvat kaikkein kielteisimmin naiset etenkin syrjäseuduilla sekä väestöryhmät, jotka voivat tulla todennäköisimmin värvätyiksi sotaan. Tutkijoiden mukaan tuloksessa näkyy asevoimien värväyksen keskittyminen kaupunkien ulkopuolelle.

– Jos sodan vastustaminen näiden venäläisten parissa alkaa yhdistyä Putinin vastustamiseen, kuten kaupungeissa usein on käynyt, voi kyseessä olla käännekohta Kremlille.

RES:n vetäjien mukaan tarve mahdolliselle uudelle liikekannallepanolle vaikeuttaa entisestään Moskovan tilannetta. Venäjällä on tehty jatkuvasti niin sanottua hiljaista mobilisaatiota. Uusi virallinen liikekannallepanon aalto olisi mitä todennäköisimmin äärimmäisen epäsuosittu ja iskisi jälleen Venäjän syrjäseuduille.

Tämä ilmenee kyselystäkin. RES:n tulosten perusteella peräti 70 prosenttia sodan jatkamista kannattavista venäläisistä vastustaa uutta liikekannallepanoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)