Verkkouutiset

Kerrostaloja Helsingin Ullanlinnassa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Yllätysennuste: Asuntohinnat laskuun myös pk-seudulla

Hypo ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla reilun prosentin loppuvuoden aikana.

Laskelma perustuu Hypon Asuntoindeksiin, joka ennustaa pk-seudun hintakehitystä kuusi kuukautta eteenpäin. Pankin mukaan asuntojen hinnat kääntyvät laskuun myös koko maassa ja lasku jatkuu vuoden 2023 lopulle asti.

Hypo-indeksin lisäksi muut ennakoivat mittarit myyntiaikojen pitenemisestä, myynti-ilmoitusten kovasta kasvusta ja asunnon ostoaikeiden sukeltamisesta ennakoivat valon väistyvän asuntomarkkinoilta.

Erityistä on se, pääkaupunkiseutu jää tänä vuonna jälkeen muun maan hintakehityksestä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

– Vain vahva työllisyystilanne tukee tällä hetkellä asuntomarkkinoita, sillä iskuja tulee korkeammista koroista ja ohenevasta ostovoimasta. Jos työllisyys ei heikkene jyrkästi, kyse ei kuitenkaan ole mistään hintaromahduksesta, vaan hintaluisusta, kuten hieman reilun prosentin lasku osoittaa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Alkuvuonna käytiin asuntokauppaa niin vahvasti, että loppuvuoden niiauksesta huolimatta koko vuoden hintakehitys jää plussan puolelle.

Hypon mukaan pääkaupunkiseudun hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin. Koko maan luvut osoittavat tänä vuonna kasvua 1,5 prosenttia, joka kääntyy ensi vuonna 0,5 prosentin laskuun.

Reaalihinnat laskevat enemmän, sillä inflaatio ja palkat nousevat vauhdikkaammin kuin asuntojen hinnat tai vuokrat. Erityisesti pienten asuntojen halpeneminen helpottaa kuitenkin osaltaan nuorten ja ensiasunnon ostajien tilannetta.

Korkojen nousu pysähtyy

Korkojen nousu on pysähtynyt taantumapelkoihin, ja 12 kuukauden euriborin ennakoidaan nyt asettuvan reilun 1,5 prosentin tasolle vuoden kuluttua.

– Alkukesän nousuvauhtia ei ole nähty koskaan euriborkorkojen historiassa, mikä nostatti varmasti hikikarpaloita yhden ja toisenkin asuntovelallisen otsalle. Korkosuojien myyjien puheet kolmen prosentin korkotasosta ovat kuitenkin jääneet vähemmälle kesäkuun jälkeen, kun taantuman uhka on voimistunut Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Inflaatio on kiihtynyt vauhdikkaimmaksi sitten huhtikuun 1984 ja keskuspankin koronnostoihin uskotaan siksi yhä, mutta kolikon kääntöpuolena kotitalouksien köyhtyminen laskee kulutuskysyntää ja talous yskii – tuleviin koronnostoihin ei enää ole syytä uskoa yhtä painokkaasti, arvioi Hypo.

Vaihtamalla voi voittaa

Vuokralainen voi vaihtamalla voittaa, sillä markkinoilla yleistyvät nettipalveluista tutut ”ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi”-kampanjat. Ammattimaisten vuokranantajien ilmoituksissa pk-seudulla jo 10–30 prosentissa näkyy houkuttelutarjouksia.

Brotheruksen mukaan alennukset tarkoittavat todellisuudessa vuokrien piilolaskua, sillä yksi ilmainen kuukausi tarkoittaa yli kahdeksan prosentin vuokranalennusta ensimmäiselle asumisvuodelle.

– Markkinatodellisuus ei kuitenkaan näy virallisissa vuokraindekseissä, joiden tiedot pohjaavat vain asumistukia saavien henkilöiden ja vuokrataloyhtiöiden olemassa oleviin sopimuksiin, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS