Verkkouutiset

Taudinkuva riippuu usein yksilöstä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yllättivätkö rajut koronaoireet?

Taudinkuvaan vaikuttavat viruksen muuntautuminen ja immuniteettitaso.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Moni sairastaa koronatautia jo useampaa kertaa olettaen, että tauti on nyt lievempi. Koronaoireet ovat kuitenkin olleet yllättävänkin rajuja.

Immunologian professori Eleanor Riley Edinburghin yliopistosta toteaa BBC:n artikkelissa, että taudinkuvaan vaikuttavat ennen kaikkea viruksen muuntuminen ajan saatossa ja ihmisten omaama immuunisuoja tietyllä hetkellä.

Hänen mukaansa ihmisten immuniteettitaso on nyt samaa luokkaa kuin koronan alkuaikoina, jolloin rokottaminen aloitettiin.

– Vasta-ainetasot ovat nyt monen kohdalla melko matalalla tasolla. Tästä seuraa sairastavalle rajummat oireet, hän sanoo.

Soluvälitteisen immuniteetin uskotaan olevan tärkeä taudin sairastamisen ja siitä paranemisen osalta, sillä se tuhoaa virusinfektoituja soluja ja suojaa sairastunutta koronavirusinfektion vakavalta tautimuodolta.

Toisaalta jo taudin varhaisessa vaiheessa huomattiin, että taudinkuva on hyvin erilainen yksilöstä riippuen. Toiset sairastavat taudin rajummilla oireilla kuin toiset, artikkelissa kerrotaan.

Sairastetun taudin kautta saatu immuniteetti ja rokotesuoja eivät kestä ikuisesti. Samaan aikaan virus muuntautuu ripeästi ja on tällä hetkellä hyvin erilainen suhteessa siihen, millainen se oli taudin alkuaikana. Tämäkin selittää rajumpaa tautikokemusta.

T-solut ovat oleellinen osa ihmisen immuunijärjestelmää. Professorin mukaan T-soluilla on kyky reagoida useisiin viruksen eri osiin ja nujertaa ne, mutta paranemisprosessiin kuuluu epätoivotut oireet.

Monia tauteja on sairastettu lapsesta asti uudelleen ja uudelleen, ja vastustuskykyä kehitetty. Professori uskoo, että koronan osalta ei olla vielä lähellä tavanomaisen taudinkuvan saavuttamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)