Verkkouutiset

Meilahden sairaala-aluetta Helsingissä. / LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ylilääkäri SK:lle: Pandemiaa ei voi yksin julistaa päättyneeksi

Koronavirus aiheutti puolessa vuodessa seitsemän kertaa enemmän kuolemantapauksia kuin voimakas influenssakausi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas hämmästelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n linjausta heinäkuun lopulta, jonka mukaan Suomi on siirtynyt pandemiasta endeemiseen vaiheeseen.

Käsite tarkoittaa tilannetta, jossa jatkuvasti esiintyvä virus aiheuttaa vaihtelevan määrän tartuntoja. Maailman terveysjärjestö WHO ei ole vielä tehnyt vastaavaa päätöstä kriisin päättymisestä.

– Suomi ei yksin voi julistaa milloin pandemia on ohi. On WHO:n tehtävä arvioida, koska se päättyy, Markku Broas sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Ylilääkäri huomauttaa, että omikronin uusi BA.5-alamuunnos voi aiheuttaa laajan infektioaallon syksyllä. THL:n linjaus voi siis luoda harhaanjohtavan kuvan tilanteesta.

Omikronin aiempi muunnos sairastutti arviolta kaksi miljoonaa suomalaista viime vuoden joulukuun ja kuluvan vuoden toukokuun välillä eli jopa kymmenkertaisen määrän influenssaan verrattuna.

– Ei tule pelätä, mutta ei myöskään vähätellä. Korona on edelleen vaarallisempi tauti kuin esimerkiksi influenssa, Broas sanoo.

Pahimpina influenssakausina tautiin menehtyy noin 500 ihmistä. Joulu–heinäkuussa koronaan kuoli 3 400 potilasta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS