Alkoholia juomalla tulee vaikeuttaneeksi painonhallintaa, kertoo Painoklinikka.fi:n ylilääkäri André Heikius Ilta-Sanomissa.
Heikius mainitsee alkoholin sisältävän yllättävän paljon kaloreita.
– Kyllä se on energiatiheää ja myös ravintoköyhää eli alkoholi ei tuo ravintoaineita, hän huomauttaa.
Sen lisäksi, että alkoholin juominen lisää huomaamatta energiansaantia, se myös heikentää rasvan polttamista. Keho pistää alkoholin polttamisen etusijalle, jolloin esimerkiksi hiilihydraatit ja rasvat jäävät kuluttamatta. Näin ne kertyvät helposti vyötärölle, Heikius huomauttaa.
Hän nostaa esille myös alkoholin ruokahalua nostavan vaikutuksen.
– On kelpo tutkimuksia, joissa on havaittu, että jos alkoholia juo ennen ateriaa, kalorimäärä voi nousta jopa 30 prosentilla, Heikius kertoo.
Alkoholin tiedetään vaikuttavan meihin myös passivoivasti; viinilasillisen jälkeen harva lähtee lenkille, Heikius mainitsee esimerkkinä. Hän muistuttaa alkoholin vaikuttavan painonhallintaan myös välillisesti unen laatua ja impulssikontrollia heikentämällä. Väsyneenä ihminen syö helposti enemmän ja impulssisäätelyn heikentyessä ruokavalinnat eivät ole parhaita, hän toteaa.
Juominen tai sen lopettaminen voivat näkyä painossa nopeasti, Heikius sanoo.
– Jos juo viikonloppuisin neljä olutta, vastaa se 600 kilokaloria eli sama kuin nauttisi yhden ylimääräisen aterian. Tämä voi tarkoittaa 2–3 kilon painonnousua parissa kuukaudessa, hän huomauttaa.





