Verkkouutiset

Ylen vaalikone kevään eduskuntavaaleissa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Yli kolmasosa vaalikoneita käyttäneistä äänesti koneen ehdotuksen mukaan

Vaalikoneiden suosio kasvaa yhä, sillä eduskuntavaaleissa käyttäjiä jo oli 57 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan vaalikoneita käytetään yhä yleisemmin ja suosituimpia ne ovat nuorten aikuisten keskuudessa. Jo 57 prosenttia suomalaisista ikäryhmässä 18–89 käytti vaalikonetta ennen viime kevään eduskuntavaaleja, kun vuoden 2019 vaaleissa osuus oli 49 prosenttia.

Miehet ja naiset käyttivät vaalikonetta lähes yhtä yleisesti. Yleisimmin vaalikoneita käyttivät 25–34-vuotiaat ja 18–24-vuotiaat, joiden joukossa osuus oli kolme neljästä.

– Vaalikoneet kiinnostavat erityisesti nuoria äänioikeutettuja. He käyttävät niitä eniten, ja he myös kokevat muita ikäryhmiä yleisemmin, että vaalikoneet vaikuttavat heihin. 22 prosenttia 18–24-vuotiaista koki vaalikoneen käytön lisänneen paljon eduskuntavaalien kiinnostavuutta. Joka kolmannen 18–24-vuotiaan mielestä vaalikoneen käyttö vaikutti paljon ehdokkaan valintaan, kertoo Tilastokeskuksen erikoistutkija Rauli Kohvakka.

Kaikkiaan joka viides 18–89-vuotias äänesti jonkin vaalikoneen ehdotuksen mukaisen puolueen ehdokasta. Tämä tarkoitti yli kolmasosaa vaalikoneita käyttäneistä.

Tuloksista selviää myös, että 94 prosenttia vastaajista ikäryhmässä 16–89 oli käyttänyt internetiä kyselyä edeltävän kolmen kuukauden aikana. Osuus kasvoi yhdellä prosenttiyksiköllä viime vuodesta. Yli 75-vuotiaiden joukossa osuus oli matalin, mutta kuitenkin jo 61 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)