Verkkouutiset

Kuvassa: Anne Horttainen, Liisa Suvikumpu ja Riikka Pakarinen. SUOMEN STARTUP-YHTEISÖ

Yleishyödyllisten yhteisöjen verokohteluun esitetään muutosta

Järjestöjen mukaan muutos voisi lisätä sijoittamista startup-yrityksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Aura Salla on tehnyt lakialoitteen yleishyödyllisiä yhteisöjä koskevan eriarvoisen verokohtelun poistamisesta.

Pääomasijoittajat ry, Suomen startup-yhteisö ja Säätiöt ja rahastot ry kertovat yhteisessä tiedotteessaan kannattavansa aloitetta, joka läpi mennessään auttaisi kanavoimaan lisää kasvurahaa suomalaisille startup- ja kasvuyrityksille.

Järjestöt muistuttavat, että pääomasijoittajat rahoittavat startup- ja kasvuyrityksiä, ja aktiivisina omistajina tukevat kohdeyrityksiään niiden kasvupolulla, mikä johtaa tutkitusti verrokkiyrityksiä moninkertaisesti nopeampaan kasvuun. Suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin sijoittaminen tarjoaisi yleishyödyllisille yhteisöille, kuten säätiöille, mahdollisuuden sijoittaa varallisuuttaan hajautetusti talouskasvua, innovaatioita ja työpaikkoja luoviin yrityksiin.

Suomalaiset yleishyödylliset yhteisöt eivät kuitenkaan tällä hetkellä voi sijoittaa kotimaisiin pääomasijoitusrahastoihin veroneutraalisti, toisin kuin esimerkiksi ulkomaisiin rahastoihin tai suoraan osakkeisiin. Säädösesteen vuoksi vain pieni osa suomalaisten säätiöiden 20 miljardin euron sijoitusvarallisuudesta kanavoituukin kotimaisille startup- ja kasvuyrityksille.

Nyt kommandiittiyhtiöiden verotusta koskevaan tuloverolain 16 §:ään ehdotetaan lisättäväksi uusi 5. momentti, jonka mukaan pääomasijoitustoimintaa harjoittavasta kommandiittiyhtiöstä saatu tulo-osuus olisi veronalaista silloin, kun sama tulo olisi suoraan saatuna veronalaista. Vastaava veromuutos on tehty ulkomaalaisten sijoittajien kohdalla jo vuonna 2019.

Säädösmuutoksessa ei ole kyse huojennuksesta vaan eriarvoisen verokohtelun poistamisesta. Muutos ei vähentäisi valtion verotuloja, mutta se voisi lisätä niitä pääomasijoittamisen kasvun ja yritysten menestyksen myötä.

Järjestöjen mukaan se olisi myös linjassa hallitusohjelmassa asetetun tavoitteen kanssa luoda edellytyksiä maailman parhaan startup- ja kasvuyritysekosysteemin kehittymiselle.

– Tuoreiden tilastojemme mukaan ulkomaiset pääomasijoitukset suomalaisiin yrityksiin ovat vähentyneet merkittävästi vuoden 2023 alkupuoliskolla. Kotimaisten pääomasijoitusrahastojen merkitys startup- ja kasvuyritysten rahoittamisessa ja tukemisessa korostuu etenkin haastavina aikoina. On ensisijaisen tärkeää poistaa turhat esteet kotimaisen kasvun tukemisen tieltä, kommentoi Anne Horttanainen, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja tiedotteessa.

– Kotimaisen pääoman aktivointi on tärkeää, jotta startupit ja kasvuyritykset saavat enemmän polttoainetta luodakseen uusia innovaatioita, talouskasvua ja tuottavia työpaikkoja Suomeen, kommentoi Riikka Pakarinen, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja.

– Säädösmuutoksen kerrannaisvaikutukset olisivat suuria, kun säätiöillä olisi mahdollisuus tukea kotimaista kasvua pääomasijoitusrahastojen kautta, ja sen jälkeen rahoittaa sijoitustuotoillaan kotimaista tiedettä, taidetta ja muuta yhteiskunnan kehittämistä, kommentoi Liisa Suvikumpu, Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)