Verkkouutiset

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä sai viime vuonna lähes 52000 henkilöä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Osittaisen vanhuuseläkkeen ottajalle tulee Ylen mukaan merkittävä verohyöty

Viime vuoden lopussa osittaista varhennettua vanhuuseläkettä sai lähes 52000 henkilöä.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke (ove) suosii ottajaansa avokätisesti verotuksen kautta, uutisoi Yle perustuen Eläketurvakeskuksen laskelmaan.

Sen mukaan veroaste voi keskituloisella laskea jopa 5-6 prosenttiyksikköä, jos palkansaaja vähentää työntekoa ja korvaa ansionmenetystään osittaisella vanhuuseläkkeellä. Tällöin hänen veroprosenttinsa on alempi kuin se olisi samalla kokonaistulolla, jos koko tulo olisi palkkatuloa tai pelkkää eläketuloa.

– Mielenkiintoinen kuvio tässä on se, että veroasteet laskevat, jos teet eläkkeen rinnalla töitä, kommentoi Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto Ylelle.

Esimerkiksi 3000 euroa ansiotuloa kuukaudessa – eli 36 000 euroa vuodessa – ansaitsevan palkansaajan veroprosentti olisi laskelman mukaan 5,4 prosenttiyksikköä alhaisempi, jos hänen kokonaistuloistaan puolet olisi palkkaa ja puolet osittaista vanhuuseläkettä verrattuna tilanteeseen, että hänen koko tulonsa olisi ansiotuloa. Verohyöty olisi tällöin 1944 euroa vuodessa.

Kanniston mukaan verotus laskee sen takia, että henkilö saa sekä ansiotulovähennyksen että eläketulovähennyksen. Tätä kautta veroprosentti asettuu alhaisemmalle tasolle.

Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen kääntöpuoli on, että se pienentää lopullista vanhuuseläkettä, koska karttunutta eläkettä nostetaan jo etukäteen ennen varsinaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymistä.

Osittainen varhennettu vanhuuseläke nousi suosioon vuosi sitten syksyllä poikkeuksellisen korkean työeläkeindeksin noston ansiosta. Sen seurauksena viime vuonna alkoi lähes 35000 osittaista vanhuuseläkettä. Määrä oli 2,5-kertainen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Vuoden 2022 lopussa osittaista vanhuuseläkettä sai vajaat 52000 henkilöä. Määrä nousi edellisvuodesta 20000 henkilöllä.

Kannisto toteaa Ylelle, että viime vuoden hakemusmäärät olivat niin poikkeuksellisia, ettei niihin päästä tänä vuonna.

Oven saadakseen hakijan täytyy olla vähintään 61-vuotias. Vuosittain tähän on tarttunut keskimäärin joka kymmenes oveen oikeutetuista, mutta viime vuonna joka kuudes.

Oven voi ottaa joko 25- tai 50-prosenttisena. Viime vuonna neljä viidestä osittaisesta vanhuuseläkkeestä oli 50 prosentin tasoisia ja suuruudeltaan keskimäärin 830 euroa kuussa.

Ylen mukaan eläkeyhtiö Keva tutki joulukuussa 2022 oven ottaneiden ansiotasoa. Tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia oven ottaneista jatkaa koko ajan työssä.

Eläketurvakeskus muistuttaa, että jos palkansaaja ottaa ansiotulon rinnalle osittaisen varhennetun eläkkeen, kokonaistulon kasvun myötä myös veroprosentti kiristyy.

Ylen haastatteleman Kevan eläkejohtajan Eija Korhosen mukaan noin kymmenen prosenttia oven ottaneista on samalla työttömyyspäivärahalla.

– Ove ei vaikuta työttömyyspäivärahaan eikä työttömyyspäiväraha oveen. Sama asia on sairauspäivärahan kanssa, hän toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)