Verkkouutiset

Vantaalla sijaitseva vanhustenkeskus vuonna 2020. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Hyvinvointialueilla liki miljardin euron alijäämä

Sote-palveluiden kriisi ei osoita lieventymisen merkkejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hyvinvointialueiden rahatilanne näyttää yhä huonolta lisärahoituksesta ja tarkistuseristä huolimatta. Ylen mukaan hyvinvointialueet ovat laatineet toukokuussa karkean arvion, jonka mukaan niiden yhteenlaskettu alijäämä olisi tänä vuonna noin 900 miljoonaa euroa.

Alijäämä on suunnilleen sama kuin viime vuoden lopulla arvioitu, vaikka tänä vuonna rahoitusta on lisätty. Eduskunta myönsi alkuvuodesta hyvinvointialueille 350 miljoonaa euroa, josta tälle vuodelle oli tarkoitettu noin 100 miljoonaa. Lisäksi kuluvalle vuodelle aikaistettiin 150 miljoonan rahoituserä.
Hyvinvointialueet saavat valtiolta myös noin 600 miljoonan euron kertaerän rahoitukseensa tarkistuslaskelmien perusteella.

Uudesta rahoituksesta huolimatta hyvinvointialueiden taloustilanne on Ylen mukaan vain heikentynyt. Inflaatio, palkkojen korotukset ja yksityisiltä yrityksiltä hankittujen ostopalvelujen hinnan nousu vaikeuttavat tilannetta.

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoituksen tiukentaminen huhtikuun alussa on vaikuttanut myös tilanteeseen. Hyvinvointialueiden johtajat haluaisivat keventää mitoitusta, sillä henkilöstöä ei ole saatavilla. Helsingin Sanomat kertoi, että henkilöstöä joudutaan vuokraamaan yrityksiltä jopa kolminkertaiseen hintaan, mikä voi johtaa siihen, kun loputkin hoitajista siirtyvät näiden yritysten palvelukseen.

Jos hyvinvointialue ei selviä tehtävistään ja taloudenpidostaan useampana vuonna, käynnistetään Ylen mukaan arvio, joka voi johtaa esimerkiksi hyvinvointialueen yhdistämiseen muihin hyvinvointialueisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)