Verkkouutiset

YK:n ilmastokokous käynnistyi Dubaissa valtionjohtajien huippukokouksella. Paikalla on 190 valtion ja hallituksen johtajaa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SAUL LOEB

YK:n ilmastokokous käynnistyi – avajaispäivänä sopu rahastosta

Suomea kaksipäiväisessä kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo.

YK:n ilmastokokous COP28 on käynnistynyt valtionjohtajien huippukokouksella Arabiemiraattien Dubaissa.

Suomea kaksipäiväisessä kokouksessa edustaa pääministeri Petteri Orpo (kok.), joka pitää Suomen kansallisen puheenvuoron lauantaina.

Paikalle odotetaan yhteensä lähes 190 valtion ja hallituksen johtajaa.

Valtioneuvoston kanslian lähettämän tiedotteen mukaan korkeimman poliittisen tason laaja osallistuminen korostaa ilmastotoimien tärkeyttä ja kiireellisyyttä.

COP28-kokouksen avajaispäivänä saavutettiin jo merkittävä sopu uudesta ilmastotuhoja koskevasta rahastosta. Kokouksessa huipentuu myös Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden tilannekatsaus. Valtionjohtajilta odotetaan Dubaissa vahvaa sitoutumista siihen, että 1,5 asteen tavoitteesta pidetään kiinni ja sen edellyttämiin toimiin ryhdytään viipymättä.

Suomi korostaa tiedotteen mukaan, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää globaalisti riittävän merkittäviä päästövähennystavoitteita sekä laajoja ja vaikuttavia ilmastotoimia, erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopumista. Lisäksi tarvitaan energiatehokkuuden sekä uusiutuvien ja muiden puhtaiden energiamuotojen edistämistä.

Pääministeri Orpo avasi perjantaina Suomen paviljongin. Suomella on ensimmäistä kertaa ilmastokokouksen yhteydessä maapaviljonki, jossa esitellään suomalaisia ilmastoratkaisuja, kuten puhtaan energian innovaatioita. Pääministeri kiitteli puheenvuorossaan paviljongin olevan julkisten toimijoiden, puhtaaseen siirtymään sitoutuneiden yritysten ja kolmannen sektorin vahva yhteisponnistus.

YK:n ilmastokokous jatkuu Dubaissa 12. joulukuuta asti. Sen teemoja ovat päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja erityisesti ilmastotuhoja koskevat rahoitusjärjestelyt.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)