Amcham Finland julkaisi torstaina Finland–U.S. Economic Deep Dive 2025 -raporttinsa. Se on kattava katsauksen Suomen ja Yhdysvaltojen taloussuhteiden nykytilaan.
Samalla raportti korostaa sekä transatlanttisen taloudellisen yhteistyösuhteen vahvuuksia että molemminpuolisia hyötyjä maailmanlaajuisista taloudellisista ja geopoliittisista haasteista huolimatta. Nyt viidettä kertaa julkaistu raportti korostaa transatlanttisten suhteiden merkitystä innovaatioiden, työpaikkojen ja taloudellisen vakauden ajurina.
– Transatlanttinen suhde Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on edelleen vuonna 2025 maailmanlaajuisen talouden kulmakivi, toteaa Amcham Finlandin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson.
– Pitkäaikaisia suhteitamme koetellaan nyt, ja luotettavan tiedon merkitys korostuu. Faktat osoittavat yksiselitteisesti, että transatlanttinen kauppa on välttämätöntä tulevan talouskasvun edesauttamiseksi, hän jatkaa.
Raportin mukaan Suomen ja Yhdysvaltain kauppa pysyy edelleen vahvana.
Yhdysvallat on yhä Suomen suurin vientikohde. Tavaravienti Suomesta Yhdysvaltoihin on kaksinkertaistunut ja palveluvienti kolminkertaistunut viimeisen vuosikymmenen aikana (2014–2024). Keskeisiä vientituotteita ovat pääomahyödykkeet, kuten koneet ja laitteet sekä metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden tuotteet.
Viime vuonna Suomen palveluvienti Yhdysvaltoihin kasvoi edellisvuoteen verrattuna miljardilla eurolla yhteensä kuuteen miljardiin euroon. Tämä tarkoitti 18,3 prosentin kasvua.
Kasvun taustalla ovat erityisesti ICT-palvelut ja immateriaalioikeuksiin liittyvät palvelut, jotka muodostavat 16 prosenttia Suomen koko palveluviennistä.
Yhdysvallat ja Eurooppa ovat toistensa merkittävimmät suorien ulkomaisten investointien (FDI) lähteet ja kohteet.
Yhdysvaltalaiset yritykset työllistivät Suomessa vuonna 2023 yhteensä 30 475 ihmistä, mikä oli 13 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin. Vastaavasti suomalaiset yritykset työllistivät Yhdysvalloissa 39 600 ihmistä vuonna 2022.
Yhdysvallat on Ruotsin jälkeen toiseksi merkittävin ulkomainen työllistäjä Suomessa ja samalla toiseksi suurin ulkomainen investoija. Vuonna 2023 Yhdysvaltojen investointien kokonaisarvo Suomessa oli 12,5 miljardia euroa eli 15 prosenttia kaikista ulkomaisista investoinneista.
Suomen investoinnit Yhdysvaltoihin lähes kolminkertaistuivat vuonna 2023 edellisvuodesta nousten 15,8 miljardiin euroon.
Geopoliittiset muutokset korostavat taloudellisen resilienssin tarvetta
Raportti korostaa transatlanttisen kaupan ja investointien strategista merkitystä kasvaneiden geopoliittisten jännitteiden keskellä.
– Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset yritykset pyrkivät aktiivisesti vähentämään riippuvuuksiaan Kiinasta, Venäjästä ja muista geopoliittisesti riskialttiista alueista investoimalla toistensa markkina-alueisiin.
Raportin mukaan Yhdysvallat ja Eurooppa voivat yhdessä vahvistaa toimitusketjujensa kestävyyttä ja näin nojata vähemmän riskialttiisiin kolmansiin maihin. Kaupankäynnin esteet kuitenkin heikentävät näitä pyrkimyksiä ja voivat lisätä Euroopan riippuvuutta Kiinan ja Venäjän kaltaisista maista välttämättömien resurssien suhteen.
Yhdysvaltojen ja EU:n välisen kaupan arvo ylitti kaksi biljoonaa dollaria. Sen arvo on 60 prosenttia suurempi kuin Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen tavarakaupan arvo ja 20 prosenttia suurempi kuin EU:n ja Kiinan välisen tavarakaupan arvo.
Suojatullit vahingoittaisivat sekä Yhdysvaltoja että Suomea
Raportti myös varoittaa kauppasodan mahdollisista kielteisistä vaikutuksista, jotka heikentäisivät elintasoa ja kasvumahdollisuuksia Atlantin molemmin puolin.
– Potentiaaliset kaupan esteet Yhdysvaltain ja EU:n välillä aiheuttaisivat Suomelle merkittäviä taloudellisia riskejä vahvan kauppasuhteemme johdosta. Suorien suojatullien aiheuttamien kaupan esteiden lisäksi epäsuorat vaikutukset, kuten valuuttakurssivaihtelut ja lisääntynyt taloudellinen epävarmuus, vaikuttaisivat Suomen talouteen, raportissa todetaan.
Se kuitenkin korostaa Suomen ja Yhdysvaltain kauppakumppanuuden kestävyyttä ja sopeutumiskykyä. Kumppanuus perustuu vahvoihin kahdenvälisiin suhteisiin ja toisiaan täydentäviin vahvuuksiin.