Verkkouutiset

Venäjän propagandaa Pietarissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

”Yhä vähemmän voimavaroja” – näin paljon sota maksaa Venäjälle

Asiantuntijan mukaan Venäjä on käyttänyt neljänneksen budjetistaan sotaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri on jakanut Twitterissä ketjun Venäjän kärsimistä taloudellisista tappioista Ukrainassa.

– Laskentaperusteet ovat tietenkin vain karkeita arvioita, mutta antaa jotain kuvaa paljonko sota syö Venäjän valtiota rahallisesti, Toveri toteaa Twitterissä.

Ketjussa ukrainalainen analyytikko Volodymyr Datsenko kertoo, että Venäjä on käyttänyt sodan ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana neljänneksen budjetistaan.

– Venäjän suorat sotilaalliset kustannukset ovat noin 82 miljardia dollaria. Tämä arvio sisältää välittömät kustannukset, jotka ovat tarpeen sotilasoperaatioiden tukemiseksi. Arvio ei sisällä muita puolustusmenoja tai taloudellisia menetyksiä, Datsenko toteaa.

Datsenkon mukaan Venäjän valtion kaikki tulot olivat viime vuonna yhteensä noin 340 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Yhdysvallat käytti noin kolme prosenttia budjetistaan sodassa Irania ja Afganistania vastaan.

Vielä keväällä Venäjä pystyi kattamaan kuluja sillä, että se vei öljyä ja kaasua Eurooppaan. Nyt sen tulot öljyn ja kaasun viennistä vähenevät EU:n talouspakotteiden ja Nord Stream -putkien tuhoutumisen seurauksena.

Samaan aikaan osittainen liikekannallepano nostaa sodan kustannuksia entisestään.

– Sota vaatii enemmän rahaa. Nyt Venäjän sodan kustannukset kaksinkertaistuivat, kun Venäjä kasvattaa armeijansa kokoa. Sota kuluttaa vähintään 10 miljardia dollaria kuukaudessa, Datsenko arvioi.

Enemmän korvauksia omaisille

Myös Venäjän armeijan uhrien määrä on lisääntynyt jyrkästi kahden viime kuukauden aikana, mikä lisää omaisille maksettavien korvausten määrää. Vielä kesällä Venäjä maksoi Datsenkon mukaan noin miljardi dollaria korvauksia, nyt summa on melkein 3,5 miljardia dollaria.

– Tämä liittyy valmistautumattomien mobilisoitujen ihmisten ilmestymiseen eturintamalle. Enemmän kuolemia tarkoittaa enemmän kustannuksia kuolleiden omaisille maksettavista korvauksista, Datsenko toteaa.

Sotilaiden lisäksi Venäjä kuluttaa Ukrainassa runsaasti ohjuksia ja tykistön ammuksia. Analyytikon mukaan maan omat ammusvarastot ja tuotanto eivät enää pysty täyttämään tarpeita.

– Venäjän suorat vuotuiset kustannukset Ukrainan sodasta voivat ylittää 110 miljardia dollaria. Tämä on enemmän kuin Yhdysvallat käytti Afganistanin ja Irakin sotaan. Mutta nämä ovat vain sotilaallisten operaatioiden suoria kustannuksia.

– Myös sanktioista kärsivän talouden tukemisen kustannukset kasvavat ja energian viennin tulot pienenevät. [Vladimir] Putinilla on ensi vuonna yhä vähemmän resursseja sotaan. Hän joutuu katsomaan tavallisten venäläisten taskuihin, Datsenko arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)