Verkkouutiset

Fennovoiman hallintorakennus rakenteilla Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen työmaa-alueella . LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ydinvoimala halutaan yhä Pyhäjoelle, hallitukselta pyydetään vetoapua

Kunnanjohtaja toivoo valtiovallan auttavan läntisen kumppanin etsinnässä.

Fennovoiman ydinvoimahanke Pyhäjoella laitettiin jäihin Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jälkeen. Yhteistyö Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa katkaistiin.

Suomen Yrittäjät ja Pyhäjoen kunta esittävät nyt yhteiskannanotossaan, että valtiovalta lähtisi edistämään hankkeen uutta alkua ja etsimään uutta läntistä kumppania. Tällä vahvistettaisiin puhdasta ja vakaata sähköntuotantoa Suomessa.

Ilmastoystävälliselle sähköntuotannolle on kasvava tarve Suomessa. Sähkönkulutuksen odotetaan kasvavan lähivuosina muun muassa fossiilista polttoaineista luopumisen johdosta.

Yrittäjien ja Pyhäjoen mukaan Olkiluodon uuden voimalan jälkeenkin tarvitaan perusvoimaa runsaiden tuulivoimainvestointien rinnalle. Huoltovarmuus on keskeinen asia isojen sähköntuotantolaitosten sijoituspaikkaa suunniteltaessa.

– Menneessä kieriskelyn sijaan katseet pitää välittömästi suunnata tulevaisuuteen. Nyt on lähdettävä uutta hanketta kohti. Toivomme, että valtio antaa voimakkaan tuen ja suuntaviivat uuden hankkeen edistämiselle, Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen sanoo.

Suomen Yrittäjät korostaa talous- ja työllisyysvaikutuksia.

– Hanke on merkittävä paikallisesti ja kansallisesti niin huoltovarmuuden kuin elinvoimavaikutusten johdosta. Yrittäjät tukee hankkeen uutta alkua. Tarvitaan tietenkin uusi läntinen kumppani, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

Helsingin Sanomat on aiemmin uutisoinut puolueiden suhtautumisesta uusiin ydinvoimalahankkeisiin.

Hallituspuoleista Sdp ja keskusta kannattaisivat uutta hanketta, kun taas kielteisemmän kannan ottavat vihreät ja vasemmistoliitto vedoten muun muassa hankkeiden hintaan ja kestoon.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS