Verkkouutiset

Tunnistamattomiksi jääneiden vainajien hautoja Butšassa 30. maaliskuuta. LEHTIKUVA/AFP/SERGEI SUPINSKY

Vuosi Butšan vapauttamisesta – kaupungissa sai surmansa 700 ihmistä

Butšasta on tullut Venäjän julmuuksien ja väitettyjen sotarikosten synonyymi.

Venäjä miehitti Butšaa 33 päivää, jona aikana väestöä terrorisoitiin.

– Butša oli miehitettynä 33 päivää. Kylämme – Blystavytsia, Syniak, Havrylivka, Zdvyzhivka, Lubianka, Myrotske – joutuivat ensimmäisinä kohteiksi. Miehityksen ajan julma vihollinen terrorisoi Butšan siviiliväestöä, kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk sanoi CNN:n mukaan.

Fedoruk kuvaili, kuinka ”miehityksen päivät muuttivat meidät ikuisesti” lisäten, että ne ”yhdistivät meidät taisteluun arvokkaimmista asioista: vapaudesta, kodeistamme ja rakkaimmistamme”.

– Muistamme jokaisen Butšan asukkaan nimen, jonka henkensä veivät häikäilemättömät viholliset. Kaikesta tuosta tuskasta huolimatta olemme selviytyneet, yhdistyneet ja jatkamme työtä tuhotun kaupungin rakentamiseksi uudelleen ja rauhanomaiseen elämään palaamiseksi, Fedoruk sanoi.

Ukrainan syyttäjänviraston mukaan noin 700 ihmistä kuoli Butšan kaupungissa ja noin 1 400 Butšan alueella.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kansainväliset tutkijat päättelivät viime heinäkuussa, että Venäjän joukkojen Butšassa tekemät julmuudet olivat rikoksia ihmisyyttä vastaan ja sanoivat, että on olemassa uskottavia todisteita, jotka viittaavat ”jopa perustavimpien ihmisoikeuksien loukkauksiin”.

Asiantuntijat sanoivat, että valokuva- ja videotodisteet ”näyttävät osoittavan, että Venäjän joukot suorittivat kohdennettuja, organisoituja siviilien murhia Butšassa”.

Venäjä on jatkuvasti kiistänyt syytökset ja väittää, että kuvat ovat huijausta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS