Kimmo Kiljunen Aleksanterinliiton tilaisuudessa. Youtube

VU-Extra: Näin Kimmo Kiljunen puhui sanasta sanaan kohutilaisuudessa

Kansanedustaja korosti suomenvenäläisille asemaansa valiokuntajohtajana. Rajan kiinni pitäminen palvelee hänen mielestään Kremliä ja on ihmisoikeuskysymys.
Picture of Juha-Pekka Tikka
Juha-Pekka Tikka
Juha-Pekka Tikka on Verkkouutisten vastaava tuottaja, politiikka.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurta kohua nyt herättänyt suomenvenäläisten Aleksanterinliitto-yhdistyksen tilaisuus pidettiin 28. lokakuuta 2024 eduskunnan pikkuparlamentissa. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) istui tapaamisessa puhumassa noin kymmenen kuulijan edessä.

Pääkyselijänä ja yhdistyksen näkemysten esittelijänä oli yhdistyksen puheenjohtaja Rostislav Vladimirskiy. Tilaisuutta kuvasi useampi kamera, joista koostettiin Youtubeen 47:52 minuuttia kestävä video. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Aleksanterinliiton Rostislav Vladimirskiy istuu lähimpänä Kimmo Kiljusta. Youtube

 

Verkkouutiset on raakapurkanut seuraavaan lähes koko videon, pääosin puhekieltä muuttamatta. Kaikki sitaateissa olevat repliikit ovat Kimmo Kiljusen suusta. Alkuperäinen video poistettiin Youtubesta torstaina sen jälkeen, kun puheista oli noussut suuri kohu.

Muutamia epäolennaisia osia on jätetty pois, kuten toistot, puhe kouluista ja junista ja erilaiset tekniset kohdat. Lihavoinnit ja väliotsikot Kiljusen puheessa ovat toimituksen tekemiä.

”Olen persona non grata”

– Ei tartte mua kiittää, kun jokaikinen päivä kun viime kesä kun tulin kotiin, niin vaimoni Svetlana joka päivä kysyi että ”no, avataanko se raja Kimmo? Sinä olet päätöksentekijä ja valiokunnan puheenjohtaja, niin avaatko rajan, mitä”. Joo, kiittäkää Svetlanaa.
– Mä nyt en esitellyt itseäni, ehkä te tunnette mut kuitenkin taustaltaan… Okei, se riittänee jo. Olen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja täällä, on pääsy kaikkiin semmosiin tietoihin mitä normaali kansanedustajalla ei ole. Jolloin saatan tietysti soittaa ulkoministerille ja kysyä että millois se avataan se raja ja niin edelleen. Sitä Svetlana aina kysyy silloin. …

Rostislav Vladimirskiy kuvailee, miten hankalaa on mennä Venäjälle Narvan kautta.

– Ei tartte kertoa. Mun vaimoni meni sieltä äitiänsä tapaamaan.
– Minä en voi lähteä vaimoni mukaan. En voi mennä. Mulla ei ole pääsyä maahan. Persona non grata. …

– Onks teidän liittonne, Aleksanterinliitto mikä teillä on, rakennettu niin onko se erityisesti rakennettu nyt tämän rajakysymyksen vuoksi, että se on teitä yhdistävä tekijä?

Vladimirskiy myöntää ja mainitsee lisäksi venäläisten koulujen ja luokkien sulkemisen sekä negatiiviset lehdistön jutut suomenvenäläisistä.

Palvelee Putinia kaikki. Oikein auttaa Putinia, just sitä mitä Putin haluaa.
– Jos minä avaan noista molemmista teemoista ja yritän puhua sen verran hyvin että sinäkin ymmärtäisit, Larissa ymmärtää joka tapauksessa, kun me ollaan tunnettu kauan toisemme.
– Tämä rajakysymys ensin. Meillehän tuli tämä rajalaki kesällä. Olette siitä hyvin tietoisia. Minä olin yksi niistä, joka suhtautui erittäin empien siihen että tämmöinen rajalaki laitetaan ylipäätään voimaan, koska siinä loukataan näitä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, ennen kaikkea Geneven pakolaissopimusta. Ja ja se on siinä ongelma.
– Mutta siinä on toinen puoli oli siinä tää turvallisuuspuoli, joka on aito ongelma, koska minäkin sen tiedän hyvin tässä tehtävässä jossa olen ollessani ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, olen aidon tiedon äärellä. Jolloin minulla on tiedot siitä mitä meidän tiedustelujärjestelmämme kertovat tästä rajatilanteesta ja valmiuksista. Ja se mikä on ongelma siinä turvapaikan hakijoissa Venäjältä, ei niinkään ole siinä että se olisi suuri määrä. Nää määräthän on pieniä. Ne on kansainvälisesti todella pieniä, ei Suomi ole paikka johon niin kovin helposti tullaan, kylmä kylmä ja kaukana.
– Mutta se mikä on olennaista on, että se on valtiollinen toimi FSB joka siinä on takana joka sitä organisoi. Ja se me tässä tiedetään ja se tekee sen uhkaavaksi, sen asetelman. Muutenhan se ei olisi niin vaikea jos olisi vain pakolaistilanne. Normaalisti sen voisi hallita kyllä ihan näillä suomalaisilla toimilla mitkä meillä on ja turvapaikkaprosesseillakin jotka on. Eli ongelma liittyi nyt juuri tähän hybridivaikuttamiseen ja siihen että sitä on valtiollinen toimija tekemässä.
– Tässä on toinen puoli sitten. Mulla olin monen vaiheilla miten minä siinä äänestän. Sanon tämän pitkän tarinan sen vuoksi että näette mun lähestymistavan.
– Tämä argumentti siitä että tätä rajalakia ei hyväksyttäisi, siinä on myöskin turvallisuuspoliittinen puolensa. Se ei ole vain kansainvälisen oikeuden ja Geneven sopimuksen puoli, joka siinä haavoittuu, pushback-menettely joka siellä on niin kuin otettu käyttöön, se on vaarallinen esimerkki muille. Nyt Puola on tekemässä sitä, viittaa Suomeen, Suomen käytänteisiin, tai uuteen lakiin. Vaan siinä on myöskin turvallisuuspoliittinen puoli siinä mielessä, että Suomen turvallisuudelle itse asiassa on aika tarkka tässä, niin melkein isoin asia on monenkeskinen järjestelmä, kansainväliset sopimukset, ja kansainvälinen oikeus. Aseet on se mistä paljon tänään puhutaan, mutta sittenkin viimekätinen turva pienelle maalle on se että me toimimme kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisten sopimusten pohjalta.
– Tämähän on se valtava tilanne minkä takia Suomi liittyi Natoonkin, että naapurimaamme Venäjä, teidän kotimaanne, ei enää noudata niitä yhteisiä sopimuksia jotka olemme tehneet, rikkoo jopa YK:n peruskirjaa. Ja siinä suhteessa ei Suomi voi lähteä samalle tielle että lähtisi rikkomaan joitain kansainvälisiä sopimuksia, YK:n sopimus jollainen Genevenkin sopimus on, vaan sillä on ihan tää turvallisuuspoliittinen puolensa. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kimmo Kiljunen Aleksanterinliiton tilaisuudessa. Youtube

”Rajan kiinniolo on loukkaus teitä kohtaan”

– Mut sit tulee tämä teidän kysymyksenne. Mä sitten käytin kun mietin sitä rajalakia, niin siinä on toinen puoli tämä, että jos näille jotka vastustivat rajalakia, viittasivat ihmisoikeuksiin ja kansainväliseen oikeuteen, niin teillä ja minun vaimollani heillä on ihmisoikeudesta kysymys. Raja ei saa olla suljettuna. Siinä mielessä te teette ihan oikein kun te vetoatte ihmisoikeustuomioistuimiin ja muualle.
– Tämän piti olla väliaikaisesti kiinni tämän rajan. Nyt se on ollut jo vuoden kiinni. Tämä ei ole enää väliaikainen kiinniolo vaan tää on ihmisoikeusloukkaus teitä kohtaan ja totta kai voin sanoa minun vaimoani kohtaan joka on teikäläisiä, siinä mielessä että hänellä on äiti Petroskoissa ja hän joutuu käymään siellä ja koko ajan soittaa ja pitää yhteyksiä. Hänellä on lähisukulaiset siellä, yksi lapsistaankin on Venäjän puolella. Toinen on sitten täällä perheineen.
– Eli se on ihmisoikeuskysymys jonka te olette nostaneet esille. Ja se on aivan legitiimi argumentti puoltaa sitä rajalakia, et minä äänestin se puolesta, tämän vuoksi mä äänestin sen puolesta, juuri tämän vuoksi, että se raja avattaisiin. Sehän se koko juttu oli. Minun lähtökohtani numero yksi oli että raja avataan ja olin jo yhteydessä hallitukseen heti heinäkuussa että no millos se raja avataan? ”No se menee elokuun puolelle”. Nyt taitaa olla jo ihan kohta marraskuu, niin ja edelleen raja kiinni. (10:16)
– Ja nyt ollaan poliittisessa kysymyksessä. Siinä on tietoa meillä, ja sen uskallan näin sanoa julkisestikin vaikka … (?) tuossa jo kuvaakin tätä, että meillä on tietoa että siellä on Venäjän puolella valitettavasti valmius sitä hybridioperaatiota käynnistää heti jos Suomi avaisi sen rajan. Mut silti siinä on kyllä vähän se että se minusta se pitäisi kyllä pistemäisesti kokeilla katsoa mitä tapahtuu. Eli se on kerran kokeiltu heti nähtiin tuli tämä vastarintakuvio siinä, mutta meillä on varaa Suomena se tehdä.
– Nyt tulee vähän kritiikkiä hallitusta kohtaan. Meillä ei ole paras mahdollinen hallitus tässä suhteessa. Siinä on iso puolue siinä hallituksessa mukana jonka intresseissä on sulkea kaikki rajat käytännössä. Ja tämä tekee vaikeaksi, että hallitus ei kykene tekemään paitsi sisäministeriö jonka alle tämä asia kuuluu, on tästä puolueesta. Eli siellä ei ole niin kuin sisäänrakennettua ideologistakaan halua avata sitä rajaa. Ja tää on nyt se iso iso vaikeus tässä.
– Se mikä tässä on aito ongelma, jos ottaa vielä tän poliittisen puolen tähän, niinku kansainvälispoliittisen, on se tosiasia, jos minä luen oikein tätä, minä en voi lukea väärinkin, mut jos luen sen oikein: täähän on Putinin tapa toimia. Tää hybridioperaatio hänellä on keino pitää se raja kiinni, pakottaa vaan Suomen sen tekemään.
– Eli kun heillä on tää hybridioperaatio tulossa siihen heti vastaan, niin Suomi sulkee rajan, ja Moskovasta Kremli voi syyttää Suomea: nämä sulkee rajan. Ja tämä on se dilemma siinä, suuri dilemma meille, että me tavallaan palvellaan Kremlin tahtoa siinä että pidetään se raja kiinni ja rangaistaan teitä. Ja sitten tulee tää puhe täällä Suomessa, mihin sä viittaat russofobianakin. Kyllä, minä melkein käytän sitä termiä. Siinä suhteessa että te jotka haluaisitte rajan auki, niin olette ikään kuin sitten olevinaan pelaamassa venäläisten piikkiin ja että Venäjä voi tehdä sitä sun tätä. Kun tosiasiassa se rajan kiinnipitäminen palvelee Putinin tarpeita.
– Eli tässä on nyt hyvin vaikea informaation käppi, että me ei osata kunnolla tästä Suomessa puhua oikein. Ja se takia tää rajan tilanne on näin epätoivoinen kuin se on. Ja minä en uskalla teille luvata ollenkaan milloin se on auki.
Kyllä uskallan luvata: vaihdetaan tuo hallitus, niin sitten ruvetaan miettimään. Se vaatisi kyllä vaalit väliin, tai tuo kaputt Orpon hallitukseen ja meidät sinne valtaan, niin sitten me ruvettais katsomaan sitä toisesta kulmasta. Mutta niin kauan kuin siellä on perussuomalaiset, siinä hallitus menee ihan puolueen nimille, niin ei siinä tule mitään tapahtumaan. Sori. Tää on ihan tämmönen. Siinä mielessä nää valitukset, te voitte itse niitä harkita, mutta niissä on varmaan ihan oma perusteensakin että pyritte tällai tekemään.

Yleisöstä kysytään, miksi tilanne koskee vain Suomen rajaa.

– Mä en tiedä. Sitä täytyy kysyä Kremliltä. Täytyy kysyä, että miksi te haluatte pitää sen Suomen rajan kiinni. Onko tää samalla, rangaistaan ikään kuin meitä Nato-jäsenyydestä tai jostain tällaisesta, ”nyt te näette mitä vaikeuksia teille tuli kun te toimitte näin ja näin”. Mä en, me ei osata kuin spekuloida näitä asioita. Me emme voi tietää sitä. Miksi Viron raja on auki ja Suomen raja ei ole auki, niin sitä voi juuri kysyä – ja Puolallakin on jo. Joo. Kaikki muut. Siellä on taas Valko-Venäjä.

”Täysin ennakkoluuloista touhua”

– Mä oon vastuullinen, mutta nyt tulee näin päin vastaus takaisin päin heti. Minä olen oppositiopuolueen kansanedustaja, mulla ei oo mitään valtaa. Ulkoasiainvaliokuntaa voi johtaa, mutta mä joudun sielläkin tekemään kannat hallituksen mukaan. Ei siinä, konsensus rakennetaan aina hallituksen kantoihin.
– Tämä on ongelma tässä tilanteessa. Että kansanedustaja joka on oppositiopuolueesta voi puhua paljon, mutta se on tyhjää. Sillä ei ole mitään merkitystä, ja erityisesti minä sanon tämän poliittisen todellisuuden: niin kauan kuin perussuomalaiset ovat tuossa hallituksessa niin tuskin tapahtuu mitään. Koska heidän intresseissään on ylipäätään estää maahanmuuttoa sellaisista ryhmistä joita he eivät suosi. Kyllä he suosivat jotain huipputeknologian osaajia jotka tulee Länsi-Euroopasta, Yhdysvalloista, Länsi-Euroopasta tai Japanista tai muualta, mutta vähänkin on ihonväri erilainen tai kieli on slaavilainen niin sit se loppui siihen. Et sehän on täysin ennakkoluuloista touhua kaikki, ja sen takia me ollaan pulassa tämän kanssa. Koska se ei auta mitä minä sanon, vaikka kuinka vannottaisin tässä asiassa, se ei paranna tätä tilannetta.
– Ja tällä tavalla hallitus informoi meitä – minä avasin sen teille – miten hallitus meille kertoo, että siellä on valmiudet heti käyttää sitä hybridioperaatiota ja se riippuu Putin joka haluaa suomalaiset (?). Mut mä oon samaa mieltä, että kyllä me nyt voidaan kysyä sitä koko ajan, että tehtäis nyt joku piste jossakin kohdissa edes, ja nähtäis mitä tapahtuis. Sit jos se on, niin saadaan se raja saman tien kiinni. Mut ei ne halua testata edes.
– Kyllä me tästä puhutaan kulisseissa. Sen voi julkisestikin sanoa, ei siinä, kyllähän tätä on puhuttukin. Mutta se kun… me oppositioihmiset voidaan pieksää suuta niin paljon kuin halutaan ja ja – ei sillä ole merkitystä. Tää on semmonen valtio että tässä hallitus määrää. Kansanedustajat antaa luottamuksia ja tuo hallitus elää tän kansanedustajien luottamuksen varassa.

Kysyjä kysyy, puhutaanko eduskunnassa rajasta. (Videon kohdasta vaikuttaa puuttuvan jotain.)

– No me ei olla nyt viime aikoina sitä niin paljon puhuttu. Se on totta. Mutta kyllä tuossa kesä… Ehkä mä en viitti nyt tätä kysyä, mun täytyy kysyä häneltä kun tavataan jossain toisessa kohdassa. Hän rupeaa miettimään miksi mä sitä kysyn näin. En mä viitti… Mä voin kysyä sen häneltä milloin vaan, seuraavan kerran kun hänet nään, että kysyn että milloin se raja aukee. Tai milloin te kokeilisitte… mut hän todennäköisesti vastaa että se on tutkinnassa ja selvitetään ja daa daa daa, näin hän sen on sanonut aikaisemmin kun olen kysynyt ministeriltä. Mutta Rantaseltahan ei saa mitään vastausta.
…..
– Minusta ois syytä kokeilla sitä rajan avaamista ja katsoa miten… Kyllä tää ois… ei mulla olis vaikeuksia sanoa näin. Se on ihmisoikeusloukkaus se että raja on kiinni, nyt se näyttää olevan pysyvästi kiinni, niin tuota sitä voisi ainakin testata ja katsoa että mitä siinä tapahtuu. Tällä ei mulla ole ongelmaa sanoa näin.

”Selvää diskriminaatiota”

– Mut sit tää toinen, tää Itä-Suomen koulu. Venäjän kieli ylipäätään. No tää on tämmönen hämmästyttävä ilmiö nyt Suomessa, joka on tosi riski. Että tässä ruvetaan suhtautumaan vieroksuen ylipäätään kun joku puhuu venäjää. Jopa monet ukrainalaiset on vähän vaikeuksissa kun niitä luullaan että ne puhuu venäjää, jotkut suhtautuu kielteisesti siihen.
– Ja se näyttäytyy eri tavalla, jopa pahemmalta tuntuu näyttävän viranomaispuolella, yliopistoissa, akateemisessa maailmassa ja muualla kuin konsanaan kansalaisten keskuudessa. Kansalaiset kun tapaavat venäläisiä ihmisiä, niin se ei oo niin ongelma kun tämä habitus on samanlainen kuin suomalaisilla. Ja ja ja ihminen kohtaa ihmisen niin se on erilainen tilanne. Mutta tähän on tullut ihan selvää vieroksuntaa, että ne jotka on venäläistaustaisia, ni on paljon vaikeampi saada oleskelulupia. Siinä on selvää diskriminaatiota, maahanmuuttovirastosta se tulee vastaan. Ja on muitakin asetelmia joissa ainakin tällaista evidenssiä on saatu. En minä ole varma siitä mutta näin mä olen ymmärtänyt että monet venäläiset on kokeneet että siinä on diskriminaatiota. He joutuu odottamaan pidempään ja ja ja nyt näyttää olevan vähän jopa ongelma että miten opiskelemaan pääsee venäläistaustaiset ihmiset. Ja sit tää vieroksunta kieltä kohtaan, joka on häkellyttävää tää Itä-Suomen yliopisto … se on itsenäinen koulu kaiken lisäksi vielä erikoiskoulu niin kunnat lähtee tässä nyt viisastelemaan ja tekee ratkaisuja. …

Kimmo Kiljunen kertoo olleensa mukana auttamassa Itä-Suomen koulua. Hän sanoo ehdottaneensa, että Vantaan kaupunki tarjoaisi koulun filiaalille mahdollisuuden. Koulujen tilanteesta puhutaan. Kiljunen sanoo voivansa tehdä Turun koulusta vaikka kirjallisen kysymyksen.

– Aki Linden voisi olla teille hyvä henkilö joka on Turun kaupunginvaltuutettu ollut pitkään. Aki Linden, ota nimi ylös. Aki vois olla kyllä… Demari, myöskin, tunnen hyvin. Hän ois varmaan ihan valmis auttamaan siinä Turussa. Aki Linden. (Antaa Lindenin puhelinnumeron)

Vladimirskiy kysyy, voisiko jossain vaiheessa saada ihmisiä rajan yli edes tavarajunavaunuilla. Kiljunen ihmettelee Allegron seisovan ja aprikoi, missä juna sijaitsee.

– Se on vaan nyt kun tuo raja on noin tollai kiinni kun se on. Kyllä tuo juna, Allegro, voisi vähän miettiä, onko siinä jotain tehtävissä. Allegro on kerran junana olemassa, mitä se tuolla seisoo.
– Tuota voin tietysti kysyä. Vois nyt tietysti kysyä. Mut se nyt riippuu tähän rajan avaamiseen kokonaisuudessaan. Melkein se niin päin menee että… No joo, mä laitan korvan taakse.

Yleisöstä kysytään postiyhteyksien katkaisemisesta.

– En minä nyt yhtään tiedä mikä tää on… eristää koko maa, kaikilla tasoilla. Ei tossa tietysti ole mitään järkeä. Niin ei pienintäkään järkeä.

Yleisöstä kysytään, tiedetäänkö eduskunnassa millaisilla ihmisillä on tarve mennä rajan toiselle puolelle.

– Hyvin muotoilet ton asian. Näinhän lehdistö sen rakentaa ja lehdistö luo todellisuuskuvan, joka ei oo aidosti todellisuuskuva. Kyllähän mä oon sanonut, että meillä on noin 100 000 Suomessa asuvaa venäjän kieltä äidinkielenä puhuvaa ihmistä. Suurin osa tietysti Venäjältä, niitä kyllä tulee tuolta muualtakin, Virostakin on tullut ja niin edelleen.

Kiljusen mukaan heistä noin 40 000 lienee kaksoiskansalaisia ja 40 000 Venäjän kansalaisia.

– Totta kai näillä 100 000 ihmisellä kaikilla on ystäviä, sukulaisia Venäjällä. Se on melkein, sen voi sanoa suoraan, se 100 000 on iso joukko. Se ei ole ihan pieni määrä ihmisiä, ei puhuta tuhannesta tai sadasta ihmisestä vaan sadasta tuhannesta. Onhan tää ihmisoikeusloukkaus suoraan ja silloin ei kannata bensarallista puhua, että rajan pinnassa joku suomalainen käy sitä bensaa tankkaamassa. Se on suomalaisten asia tehdä sitä jos ne haluaa sen rajan auki, silloin me tehdään rajalla kaikenlaisia liikkeitä, kauppaakin tehdään.
– Mutta että se on ihan totta että eihän tästä puhuta. Sitä paitsi on vähän semmonen tunne tuossa lehdistön kirjoittelussa, että kaikki venäläiset on suurin piirtein vihollisia ja se on ihan oikein näille venäjänkielisille, että ne saa vähän kärsiä. Miksi? Miksi? Ettehän te oo vastuussa tyrannista joka tuolla on tällä hetkellä. Et se on niinku ihan törkeä tilanne, että lähtee näin.

Tapaamiseen eduskunnassa osallistui kymmenisen Aleksanterinliiton aktiivia. Youtube

”Tosi raskasta hybridivaikuttamista”

– Suomen kieli on yksi seikka, mutta minä puhun vielä laveammin siitä asiasta, että se että venäläisillä kansakuntana kansalaisilla olisi mahdollisuus tulla Suomeen. Myöskin suomalaisilla vierailla Venäjän puolella. Nehän on kaikki toimia, joilla me vahvistamme sellaisia elementtejä Venäjällä jotka on se ainoa muutoksen tekijä, eli Venäjän kansa.
– Eihän tämä… Putinin regiimihän jatkaa hamaan historiaan, jos eivät venäläiset itse muuta sitä maatansa. Ja kuka ne venäläiset jotka muuttaa, osittain tää diaspora täällä mutta ennen kaikkea venäläiset siellä sisällä. Ja heillähän pitäisi olla kontaktipintoja meihin päin ja meillä heihin päin jotta tää voidaan muutos tehdä. Sen takia itse olin niin liikuttunutkin kun onnistuin saamaan Julija Navalnajan ja Vladimir Kara-Murzan täällä. Ne tulivat minun kutsumana ihan tähän maahan ja tapasivat koko valtiojohdon. Ja mulle se tarkoitti just sitä niin kuin heidänkin kanssaan puhuin, tapaan Julijan lähti New Yorkiin justiin tapaan hänet siellä lauantaina niin tuota… se oli se toinen Venäjä. Se oli toisen Venäjän kasvot Suomelle nähtävissä.
– Että on muukin Venäjä kuin tää Putinin Venäjä, jotka tää meille iltapäivälehdistö syöttää tän yhden kulman. Sehän on tosi raskasta hybridivaikuttamista mitä meidän iltapäivälehdistöt tekee. Nehän tekee just sitä mitä mitä jos Venäjällä trolleja on jotka haluaa vaikuttaa negatiivisesti Suomeen, niin nää iltapäivälehdet on parhaat palvelijat siinä. Joku historioitsija kirjoittaa johonkin kolmannen tai viidennen luokan lehteen jonkun jutun että nyt täytyy Aleksanteri ensimmäisen rajat saada Suomessa käyttöön, sitä siteerataan isoilla otsakkeilla meidän iltapäivälehdissä ja luodaan kauhukuva: nyt on kohta Itä-Suomi mennyt ja niin edelleen. Vain sen… Ne voi todella olla tyytyväisiä jotka Venäjällä halusi tällain provosoida, kun täällä nää kertoo sen niin hullulla tavalla, et se on niin parasta trollausta mitä tekee meidän iltapäivälehdistö, vetämään Putinin koko ajan kanteen, niin näillä tarinoilla se tulee suoraan nielemään Suomen. Tarkoituksellista, kyllä, kyllä sen nyt näkee mikä siinä on ikään kuin tavoitteena. Mutta se on counter-productive.

Rostislav Vladimirskiyn mukaan kyse on myös joistain kansanedustajista. Hän mainitsee Pekka Toverin puheen sodasta, sanoo sen legitimoivan ja sanoo pietarilaisten ajattelevan että nyt sitten ollaan Suomen kanssa sodassa.

– Luonnollisesti, luonnollisesti on. Ja se oli vastuutonta puhetta. Itse reagoin silloin siihen sillä tavalla kun kuulin tän Toverin lausunnon, että kyllä me sitten oikeastaan Suomessa tiedetään jos me ollaan sodassa. Ei sitä tartte kenenkään ruveta kertomaan, että ollaan sodassa. Kyllä me itte se tiedetään. 31. marraskuuta -39 me tiedettiin, että ollaan sodassa. Ei sitä tartte Toverin tulla kertomaan ollaanko tässä sodassa vai ei. Että se niinkuin aivan naurettavalle tasolle meni. Siitä huolimatta että voidaan sanoa että erilaista hybridivaikuttamista ja niin edelleen ja niiden jännitteitä. Mutta disinformaatiotahan on kautta maailman historian ollut. Keinot on vähän erilaisia, mutta samaahan se on koko ajan ollut. Ei tää… nyt on vaan tekniikka toisenlaista kuin aikaisemmin. Samaa vaikuttamista aina ollut.

Kansanedustajat ja Venäjä

Yleisöstä kysytään, kiinnostavatko kansanedustajia ihmisoikeusloukkaukset ja mitä voi tehdä.

– Varmaan niin, että me edustetaan koko kansakuntaa ja siellä meidän maan sisälläkin on kaikenlaisia voimia. Myöskin te. Ja silloin vaan täytyy sanoa, että kuka teitä edustaa niin on saattaa oll kapeampi joukko kun 200 kansanedustajaa.
– Sanotaan sillä tavalla, että oletan että suurin osa kansanedustajista seuraa asiaa eikä ole komittoitunut, ei ole vahvasti sitoutunut suuntaan eikä toiseen. Sit siellä on meitä muutamia koko joukko saattaa olla hyvin jotka puhuu tällä tavalla kuin minä puhun teille, ja sitten siellä on näitä muutamia myös jotka puhuu täysin vastaan ja pikemminkin puhuu ryssästä ryssänä ja rumalla tavalla, ”kaikki kaikki venäläiset on tällasia”. Eli siinä on joku semmoinen 10, 20, 30 kansanedustajaa molemmilla laidoilla. Välissä on se suurin osa joka ei oikein ole sitoutunut eikä varsinaisesti ajatellut.
– Paljon on niitä kansanedustajia jotka on Itä-Suomesta, joille tää on iso asia. Ne kokee sen voimakkaammin, Etelä-Karjalasta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja sieltä. Niille se on kun se on rajan pintaa lähellä, niin nämä kansanedustajille se on suurempi asia kun ne joutuu paikkakunnillaan näkemään mitä tarkoittaa rajan kiinniolo. Joensuusta ja Lappeenrannasta, siinä on kahdenlaisia linjoja meidänkin puolueessa siinä kohdassa.
– Mutta nää itäsuomalaiset kansanedustajat on niitä, jotka on valmiimpia tunnistamaan tämän ongelman. Minäkin oon sieltä kotoisin, mä oon Ruokolahdella syntynyt mutta mullahan tietysti vaikuttaa Svetlana, vaimoni niin paljon että vaimo tässä vieressä pitää minua kartalla koko ajan missä mennään.
….
– Kannattaa toivoa. Tämähän kannatti toivoa, kun tulitte muakin tapaamaan. Kyllähän siinä voi miettiä, mä voisin miettiä, ulkoasiainvaliokuntaankin kun saadaan nää selonteot nyt pois päiväjärjestyksestä, niin voitaisiinhan me tämmönen Venäjä-sessio ottaa tänne valiokuntaan. Ja ja käydä siellä läpi ulkoasiainvaliokunnan jäsenten kanssa keskustelua. Siinä voisi olla joku tutkija Aleksanteri-instituutista, hyvin voisi olla tutkijoita, teiltä voisi olla joku edustaja paikalla. Ja miettiä, se voisi olla keväällä, joku tämmöinen sessio missä valiokuntaporukka paikalla kuulemassa ja käydä Venäjä-keskustelua, myöskin raja, siellä voisi olla rajan aukioloasia. Kyllä tällain voi tehdä. Ja kyllähän te voitte pyytää nyt audiensseja, tapaamisia kansanedustajien kanssa, muidenkin kuin minun kanssani. Että joku Aki Linden aivan varmasti puhuu mun kanssa samaa kieltä. Ihan varmasti samalla lailla puhuu kuin minä tästä asiasta.

Vladimirskiy kysyy kiinteistökauppalaista.

– En mä voi ymmärtää yhtään. Miten voidaan tehdä etnispohjainen laki? Jonkun kansalaisuus on kielletty kiinteistökaupassa. Se tuntuu täysin kummalliselta. Miten se voi pohjautua siihen että sulla on syntymäperä joku… Sehän on täysin kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen tuntuu. Erittäin vaikea ymmärtää mistä toi tulee. Sen mä voin hyväksyä että tehdään turvaselvityksiä, tsekataan taustoja, sen mä voin hyvin ymmärtää, mutta että olisi kansallisuuspohjainen diskriminaatio niin se ois käsittämätön. Mä luulen että se tulee kaatumaan Euroopan neuvostossa vähintään. Se ei voi olla mahdollista. Mä en voi ymmärtää että voisi olla lainsäädäntö, että jonkun maan maan kansalaiset per se sinänsä niin olis rajoittava. Se on suoraan niinku rasistinen joku voisi sanoa luonteeltaan.

”Ajattelee juuri näin niin kuin minä”

Kiljuselle annetaan Aleksanterinliiton lausunto kiinteistökauppalaista.

– Mun on vaikea nähdä millä pohjalla voidaan tommonen laki tehdä. Siitä tulee kyllä jonkinlainen keskustelu tässä talossa vaikka olis minkälaisia ennakkoluuloja Venäjää kohtaan. Se on se nyt tullut selväksi että halutaan katsoa kun venäläiset tekevät kiinteistökauppoja niin seurataan sitä mitä taustaa, puolustusministeriöhän tekee näitä selvityksiä. Ja mä näen, meille kerrotaan niistä. Se voi olla mahdollista, että turvaluokitellusti voidaan näitä tutkia, mutta että tekisi lainsäädännön joka kertoo että jos sulla on Venäjän kansalaisuus – double citizens tässä nyt ei oo kyseessä – mutta jos sulla on Venäjän kansalaisuus Suomessa vaikka sulla on oleskelulupa, niin sä et saa ostaa kiinteistöä. Sehän tuntuu käsittämättömältä.

Aleksanterinliiton vetoomusta Euroopan parlamentille esitellään ja demareiden toivotaan tutustuvan siihen.

– Joo sitten on kaksi kansanedustajaa jotka parhaat tapaukset teille, ja molemmat, Maria Guzeninahan puhuu venäjää, joka on sosialidemokraattinen meppi, Eero Heinäluoma joka on ollut pidempään siellä kolmatta kautta vai neljättä, niin Eero puhuu samaa kieltä kuin minä. Eero ajattelee juuri näin niin kuin minä ajattelen näistä asioista. Hän on mua lähellä. Eli sekä Eero Heinäluoma että Maria Guzenina sosialidemokraatteina ja molemmat varmaan mielellään kuulis teitä. …(Kiljunen neuvoo yhteydenottojen tekemiseen.)
– Mä nyt oon harvinainen kansanedustaja että tää koskee perhettäni suoraan nää teidän asiat tässä kohdassa. Onhan se hirveen rasitteellista kokea tämä. Ja mä itse vaan näen tämän ilmapiirin joka nyt Suomessa on syntymässä yhä enemmän et venäläisiin katsotaan niinkun epäillen tai epäluuloisesti, niin se on tosi suuri riski. Koska sehän vieraannuttaa teitä sitten taas meistä. Teillehän tulee se tunne, että onko se Putin sit kuitenkin oikeassa että täällä sorretaan ja niin edelleen. Vaikka ei olekaan, kyllä te nyt tän tilanteen tiedätte, mutta tavalliset Suomessa asuvat venäläiset ovat niinku pulassa. Et se on näin.

Lopuksi Kimmo Kiljunen kauppaa kirjojaan yleisölle. Hän toistaa yhteydenottokehotuksen Lindeniin ja meppeihin, ja kehottaa olemaan yhteydessä muihinkin kansanedustajiin. Kiljunen sanoo Venäjän muuttumisen rauhanomaisesti olevan ”ainoa iso asia” ja kiittää käynnistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot