Verkkouutiset

Vladimir Putin piti uudenvuodenpuheensa sotilastukikohdasta. AFP / LEHTIKUVA / MIKHAIL KLIMENTYEV

Vladimir Putinin ex-avustaja: Venäjällä tapahtuu sotilasvallankaappaus

Venäjän diktaattorin entinen puheenkirjoittaja arvioi Ukrainan sodan kaatavan Moskovan nykyhallinnon.

Entinen Kremlin sisäpiiriläinen Abbas Galliamov varoittaa Moskovan olevan matkalla kohti sotilasvallankaappausta. Hän kirjoittaa oppositiojulkaisu Mozhem Objasnitin kolumnissaan ajan ja Venäjän asevoimien mielentilan olevan pian kypsä tällaiselle.

Venäjän diktaattori Vladimir Putinin entinen puheenkirjoittaja ja nykyinen politiikan tutkija Galliamov arvioi radikaalien ohjaavan nyt politiikkaa ja kaventavan Kremlin liikkumavaraa.

Galliamov vertaa Venäjän tilannetta Portugalin vuoden 1974 sotilasvallankaappaukseen. Hänen mukaansa ei voida sulkea pois, että venäläisupseerit ryhtyvät samanlaisiin toimiin.

Kaiken takana on luonnollisesti raskas hyökkäyssota Ukrainassa.

– Mitä pidempään sota jatkuu, sitä ilmeisemmäksi sen järjettömyys käy, ex-vaikuttaja sanoo.

Hän muistuttaa sodan julki sanotuista tavoitteista ja huomauttaa, ettei Ukrainan asevoimia ole vieläkään päihitetty tai Kiovan hallintoa kaadettu. Galliamovin mukaan venäläiset eivät myöskään kaipaa lisää alueita.

Tyrmäys propagandalle

Abbas Galliamov lyttää täysin Venäjän sotapropagandan keskeisen viestin. Hänen mukaansa asevoimissa kyllä tajutaan, ettei Nato ole missään vaiheessa liittynyt sotaan Ukrainassa.

– Väite siitä, että liittouma aikoo hyökätä Venäjälle näyttää yhä epäuskottavammalta, hän jatkaa.

Galliamov huomauttaa myös Wagner-päällikkö Jevgeni Prigozhinin roolista. Hän toteaa Prigozhinin saattaneen Kremlin naurunalaiseksi ja lietsovan vihaa valtaapitäviä kohtaan.

– Imagolla on myös merkitystä. Kun ongelmat kasaantuvat maassa, eivätkä armeija tai viranomaiset näytä kykenevän ratkaisemaan niitä, alkaa Putin muuttua ihmisten silmissä yhä enemmän taitavasta strategista tavalliseksi ja keskinkertaiseksi diktaattoriksi, Abbas Galliamov lataa.

Kumouksellisuus tarttuu

Vladimir Putinin entinen avustaja listaa kirjoituksessaan kumouksissa toistuvia piirteitä. Hän muistuttaa kumouksellisuuden tarttuvan.

– Pitää muistaa, että autoritäärisen valtion armeijan komentajista valtaosa ei ole mitään hallinnon vannoutuneita tukijoita vaan tavallisia opportunisteja. Vakaumukselliset ihmiset eivät elä pitkään [tällaisissa] byrokraattisissa järjestelmissä.

– Komentaja yrittää siis laskelmoida vaihtoehtojaan aivan kuten kuka tahansa opportunisti: kuka seisoo voittajana lopussa?

Kumouksen onnistuminen vaatii Abbas Galliamovin mukaan ryhmän, josta muodostuu ”uuden poliittisen todellisuuden ydin” sekä sarjan vaatimuksia, jotka luovat tunteen siitä, että nykyhallinto on menettämässä kansan tuen.

Moni Venäjä-tuntija on viime aikoina jakanut Galliamovin käsityksen yleisestä tyytymättömyydestä sotaan ja Jevgeni Prigozhinin vaikutuksesta keskusteluun niin armeijan kuin kansankin parissa. Putinin hallinto on kuitenkin useimpien asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellisen vastustuskykyinen kumoukselliselle toiminnalle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS