Verkkouutiset

Vovan ja Lexus Pietarissa kesäkuussa 2024. / WIKIMEDIA COMMONS

Vladimir Putin palkitsi poliittiset pilasoittajat kunniamerkeillä

Vovan ja Lexus ovat viime vuosina tehneet pilasoittoja varsinkin Ukrainan johtajien nimissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Kuznetsov ja Aleksei Stoljarov tunnetaan paremmin nimillä Vovan ja Lexus. Suositut pilasoittajat ovat huijanneet lukuisia kuuluisuuksia ja poliitikkoja toisina henkilöinä esiintymällä. Nyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto on palkinnut heidät virallisilla kunniamerkeillä.

He ovat esimerkiksi huijanneet Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania esiintymällä Ukrainan aiempana presidenttinä Petro Porošenkona ja hänen pääministerinään Arseni Jatsenjukina. Elton Johnia huijattiin vuonna 2015 esiintymällä Venäjän presidentti Vladimir Putinina ja hänen tulkkinaan. Elton John meni lankaan niin, että kiitti Instagram-tilillään Putinia yhteydenotosta ja tärkeästä keskustelusta homojen oikeuksista Venäjällä. Putin otti Elton Johniin yhteyttä ja pahoitteli ”harmittomien” huijarien tekosia.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Vovan ja Lexuksen pilapuhelut ovat muuttuneet aiempaa poliittisemmiksi. He ovat yrittäneet huijata Puolan presidentti Andrzej Dudaa esiintymällä Ranskan presidentti Emmanuel Macronina, kirjailija J.K. Rowlingia esiintymällä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyina, ja Saksan entistä liittokansleria Angela Merkeliä esiintymällä jälleen Ukrainan ex-presidentti Petro Porošenkona.

Varsinkin Porošenkon rooli on pilasoittajille ilmeisen mieleinen: viime viikolla he onnistuivat huijaamaan häntä esittämällä Britannian ulkoministeri David Cameronia.

Maaliskuussa 2022, kun Venäjä oli juuri hyökännyt Ukrainaan, esiintyivät Vovan ja Lexus Ukrainan pääministeri Denys Smyhalina ja ottivat yhteyttä Britannian pääministeri Ben Wallaceen. He esittivät, että Ukraina haluaa kehittää ydinpuolustusta. Kun vedätys julkaistiin Youtubessa, palvelu poisti sen.

Viime lokakuussa Vovan ja Lexus huijasivat myös ulkoministeri Elina Valtosta (kok.) esiintymällä Länsi-Afrikan talousyhteisön edustajina.

Vuonna 2016 Vovan ja Lexus kiistivät Meduza-lehden haastattelussa yhteydet Kremliin ja Venäjän turvallisuuspalveluihin mutta sanoivat, etteivät koskaan huijaisi presidentti Putinin liittolaisia. Heidän tekemisensä on kuitenkin jo pidempään katsottu hyödyttävän Venäjän hallintoa – tai ainakin sen ulkopoliittisia pyrkimyksiä.

Kunniamerkeistä kertovan venäläisen Fontanka-lehden mukaan kunniamerkkien myöntämisperusteita ei ole julkaistu. Tieto levisi, kun miehistä julkaistiin kuva, jossa heillä on kiiltävät kunniamerkit rinnassaan.

Vuonna 2017 Putin myönsi ystävyyden kunniamerkit Paula Lehtomäelle (kesk.) ja Eero Heinäluomalle (sd). Vuonna 2014 merkin sai Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)