Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / GAVRIIL GRIGOROV

Vladimir Putin myöntää: Pakotteet voivat vahingoittaa Venäjän taloutta

Venäjän taloudelle asetetuilla laittomilla rajoituksilla voi todellakin olla negatiivinen vaikutus, maan diktaattori sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Vladimir Putin on CNN:n mukaan myöntänyt, että länsimaiset pakotteet, joiden tarkoituksena on köyhdyttää Venäjä nälkään sen Ukrainaan hyökkäyksen takia, voivat olla iskun Venäjän taloudelle.

– Venäjän taloudelle asetetuilla laittomilla rajoituksilla voi todellakin olla negatiivinen vaikutus siihen keskipitkällä aikavälillä, Putin sanoi.

Aikaisemmin Putin on toistuvasti korostanut, että Venäjän talous on sitkeä, ja että sanktiot ovat vahingoittaneet länsimaita nostamalla inflaatiota ja energian hintoja.

Putin totesi, että Venäjän talous on kasvanut heinäkuusta lähtien, mikä johtuu osittain vahvemmista suhteista ”idän ja etelän maihin”, viitaten todennäköisesti Kiinaan ja joihinkin Afrikan maihin. Hän korosti myös kotimaisen kysynnän merkitystä taloudelle ja sanoi, että siitä on tulossa johtava kasvun veturi.

Venäjän talous on osoittanut yllättävää sietokykyä lännen asettamia ennennäkemättömiä pakotteita vastaan, mukaan lukien EU:n useimpien öljytuotteiden tuontikielto. Venäjän hallituksen alustavien arvioiden mukaan taloustuotanto supistui viime vuonna 2,1 prosenttia, mikä on rajallisempaa kuin monet ekonomistit alun perin ennustivat.

Silti vaikka Kiina on heittänyt Kremlille taloudellisen pelastusköyden ostamalla venäläistä energiaa ja tarjoamalla vaihtoehdon Yhdysvaltain dollarille, murenemista on alkanut ilmaantua.

Venäjän hallituksen tulot putosivat tammikuussa 35 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, kun taas menot kasvoivat 59 prosenttia, mikä johti noin 1 761 miljardin ruplan eli noin 23,3 miljardin dollarin) budjettialijäämään.

Maailmanpankki ja ennusti Venäjän taloudelle 3,3 prosentin supistumista tänä vuonna ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD 5,6 prosenttia. Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa Venäjän kasvun pysyvän tänä vuonna ennallaan, mutta talouden supistuvan vähintään seitsemän prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa länsimaat ovat ilmoittaneet yli 11 300 pakotteesta helmikuun 2022 hyökkäyksen jälkeen ja jäädyttäneet noin 300 miljardia dollaria Venäjän valuuttavarannoista.

Venäläinen oligarkki Oleg Deripaska sanoi aiemmin tässä kuussa, että Venäjä taskut voivat tyhjentyä jo ensi vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)