Verkkouutiset

Voitonpäivän paraati Moskovassa 9. toukokuuta. / LEHTIKUVA / AFP Mikhail Metzel

”Vladimir Putin ei ymmärrä sotatilannetta”

Professorin mukaan Venäjän hallinnolla ei vaikuta olevan uusia ideoita asevoimien ongelmien korjaamiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin alkuviikolla pitämä puhe voitonpäivän paraatissa jäi monia ennakkoarvioita vaisummaksi.

Presidentin oli arveltu julistavan sodan Ukrainalle tai kertovan täysimittaisesta liikekannallepanosta. Putin toisti pääasiassa jo aiemmin tuttuja propagandaväitteitä.

St. Andrewsin yliopiston strategian professori Phillips O’Brienin mukaan puheenvuoro osoitti, ettei presidentillä ole jäljellä uusia ideoita tilanteen kääntämiseksi.

– Hän ei joko ymmärrä todellista tilannetta Ukrainassa, tai hän jättää sen tahallaan huomiotta, Phillips O’Brien tviittaa.

– Hän ei julistanut sotaa tai liikekannallepanoa, ja tämä on tärkeintä. Venäjä ei pysty ylläpitämään pitkää sotaa ilman konkreettisia askeleita uuden sotavoiman rakentamiseksi. Aika on käymässä vähiin ennen armeijan vääjäämätöntä tappiota Ukrainassa.

Puheenvuorossa ei myöskään kehotettu Venäjän kansaa tekemään uhrauksia tai viitattu konfliktin laajentamiseen. Asiantuntijoiden mukaan reserviläisiä ei voida kutsua palvelukseen herättämättä huomiota, sillä uusien yksiköiden perustaminen vaatisi tukikohtien laajentamista ja helposti havaittavia kalustonsiirtoja.

Uusien joukkojen varustaminen, kouluttaminen ja kuljettaminen rintamalle voisi viedä useita kuukausia. Huoltoon liittyvät ongelmat todennäköisesti kärjistyisivät samalla.

– Mikään ei koettele logistista järjestelmää niin kuin yleinen liikekannallepano. Siihen on myös mahdotonta varautua kunnolla rauhan aikana. Jos vakituisen armeijan logistiikassa on ongelmia, niin ne tulevat olemaan huomattavasti pahempia armeijan koon kasvaessa. Logistiikalla on merkitystä, professori toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS