Verkkouutiset

Viron erikoisjoukkojen sotilaita. NATO / FLICKR

Virossa väläytetään sotilaiden lähettämistä Ukrainaan

Presidentin neuvonantajan mukaan tuelle ei pidä asettaa mitään rajoituksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Virossa on noussut kohu presidentti Alar Kariksen turvallisuusneuvonantaja Madis Rollin Breaking Defence -sivustolle antamasta haastattelusta. Jutun mukaan Viron hallitus keskustelee vakavasti sotilaiden lähettämisestä Ukrainaan.

Roll täsmentää yleisradio ERR:lle, ettei hän ole sanonut, että Viron hallitus olisi juuri nyt päättämässä joukkojen lähettämisestä.

– Viestini on, että Viro ei ole sulkenut pois mitään mahdollisuutta auttaa Ukrainaa, kaikki vaihtoehdot Ukrainan auttamiseksi ovat vielä keskusteluissa, hän sanoo.

Rollin mukaan joukkojen lähettäminen Ukrainaan tukitehtäviin vapauttaisi ukrainalaisia sotilaita eturintaman tehtäviin. Taisteluihin virolaiset ja länsimaiset joukot eivät hänen mukaansa osallistuisi.

– Olisi hyvä, jos keskustelut ja päätökset koordinoitaisiin liittolaisten kanssa.

Rollin mukaan Virolle ja muille Nato-maille ei pidä asettaa rajoituksia Ukrainan auttamiselle.

– Joten on sanomattakin selvää, että analysoimme liittolaistemme kanssa erilaisia skenaarioita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on myös todennut, että maajoukkojen lähettämistä Ukrainaan ei pidä sulkea pois.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur kertoo ERR:lle, että presidentin neuvonantajan haastattelua on ”tulkittu liian rohkeasti”. Pevkur sanoo, että Viron hallitus ei ole käynyt erityistä keskustelua sotilaiden lähettämisestä Ukrainaan. Viron ensisijaisena tavoitteena on hänen mukaansa tarjota Ukrainalle ammuksia, varusteita ja koulutusta.

Viron puolustusvoimien entinen komentaja, europarlamentaarikko (EPP) Riho Terras kirjoittaa Postimees -lehdessä julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, että joukkojen lähettämistä Ukrainaan pitää harkita.

– Jos presidentin turvallisuusneuvonantajan mukaan on harkittu joukkojemme käyttöä jossain roolissa Länsi-Ukrainassa, on vaikea uskoa, että tämä on hänen henkilökohtainen fantasiansa. Se, miksi puolustusministeri Pevkur ryntäsi heti kumoamaan tämän, hämmentää minua. Punaisten viivojen piirtäminen ja toimintojen poissulkeminen ei ole järkevää, ex-komentaja kirjoittaa.

Hänen mukaansa presidentin neuvonantajaa ei pidä ”ristiinnaulita” näkemystensä takia.

– Yleisesti ottaen tämä on aihe, josta on keskusteltava vakavasti ainakin suljettujen ovien takana kotimaassamme ja liittolaistemme kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)