Verkkouutiset

Virolainen sotilas osoittaa tukea Ukrainalle. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Viron puolustusministeri: Sotilaiden lähettämistä Ukrainaan harkitaan jo vakavasti

Hanno Pevkurin mukaan asiasta keskustellaan ylimmillä tasoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur sanoo yleisradio ERR:lle, että Nato-maissa harkitaan vakavasti sotilaiden lähettämistä kouluttajiksi Ukrainaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ajatus joukkojen lähettämisestä ei ole enää tabu lännessä, vaan siitä Pevkurin mukaan keskustellaan jo ”ylimmillä tasoilla”.

Viro ei ole vielä muodostanut kantaa asiaan.

– Kommunikaatiota on eri tasoilla, ja olemme kiinnostuneita pysymään ajan tasalla. Olemmehan sentään yksi Ukrainan suurimmista tukijoista, Pevkur sanoo.

Puolustusministerin mukaan hyödyt ja riskit pitää arvioida tarkkaan ennen lopullisia päätöksiä.

– On meidän etujemme mukaista olla mukana näissä keskusteluissa. Mutta meillä on rationaalinen kantamme ja kysymyksemme, jotka tarvitsevat vastauksia. On selvää, että kukaan ei mene sinne leikkimään cowboyta, hän sanoo.

– Kouluttajien riski haavoittua on pääasia. Venäjällä olisi houkutus yrittää provokaatiota tai vain hyökätä heitä vastaan. Jos ranskalainen tai liettualainen sotilas kuolisi tällaisen hyökkäyksen seurauksena, mikä olisi meidän vastauksemme? Vastaisimmeko ollenkaan?

Länsimaat ovat kouluttaneet yli 130 000 ukrainalaista sotilasta viime vuosina. Sotilaita on koulutettu esimerkiksi Puolassa Ukrainan rajan lähellä. Pevkurilta kysytään, miten sotilaskouluttajien lähettäminen Ukrainaan lopulta muuttaisi tilannetta.

– Suurin koettu hyöty poliittisella ja strategisella tasolla on pelote ja viestin lähettäminen Venäjälle, että emme hylkää Ukrainaa ja olemme valmiita auttamaan sitä yhä enemmän.

Pevkur torjuu Kremlin uhkailut, että länsisotilaiden lähettäminen Ukrainaan olisi eskalaatio. Samoja puheita hänen mukaansa on kuultu koko sodan ajan, kun länsi on lisännyt asteittain tukea Ukrainalle antamalla tykistöä, panssarivaunuja ja pitkän kantaman ohjuksia. Venäjä ei ole kuitenkaan toteuttanut uhkauksiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)