Verkkouutiset

Viron pääministeri Kaja Kallas Lontoossa. Kuva: Stenbocki maja / Viron hallitus

Viron pääministeri: Todistamme pitkään suunniteltua kansanmurhaa

Kaja Kallaksen mukaan presidentti Vladimir Putin on saatava tuomiolle sotarikoksista.

Venäjä toteuttaa Viron pääministeri Kaja Kallaksen mukaan pitkään suunniteltua kansanmurhaa Ukrainassa.

– Korkean tason virkamiehet, mukaan lukien Vladimir Putin ja valtion tiedotusvälineiden kommentaattorit, harjoittavat propagandaa, jonka selkeä tavoite on tuhota Ukraina ja ukrainalaiset kokonaan tai osittain. Kuulemme, kuinka ukrainalaisen identiteetin olemassaolo kiistetään julkisesti, Kallas sanoi Lontoossa pitämässään puheessaan.

– Kreml ja Putin ovat ilmaisseet lausunnoissaan selvästi sen, että heidän tavoitteenaan on pyyhkiä Ukraina pois maailmankartalta. Denatsifikaatio on Venäjän virallinen nimike Ukrainan valtion ja kansan tuhoamispolitiikalle.

Viron pääministeri muistutti, että Kremlin propagandassa ukrainalaisia kuvaillaan alempiarvoiseksi ”natseiksi”. Tällä propagandalla Kreml yrittää Kallaksen mukaan saada ukrainalaiset näyttämään vihollisilta, joiden tuhoamiselle on näennäinen oikeutus.

– Se toimii. Kuulemme taistelukentiltä, että venäläiset sotilaat ovat omaksuneet tämän viestin ja toimivat kansanmurhakampanjan mukaisesti, Kallas sanoi ja viittasi hyökkääjän harjoittamaan siviilien tappamiseen, kiduttamiseen, raiskauksiin ja muihin julmuuksiin.

Sotarikolliset on hänen mukaansa saatava vastuuseen teoistaan.

– Putinin ja kaikkien julmuuksiin syyllistyneiden on tiedettävä, että heidän tuomiopäivänsä on tulossa.

– Meidän pitää myös varmistaa, että hyökkääjä maksaa korvaukset. Kremlin on maksettava jokaisesta tuhoutuneesta tiestä, jokaisesta pommitetusta rakennuksesta ja jokaisesta vaurioituneesta sillasta. Ja meidän on varmistettava, että tämän sodan siviiliuhrit saavat korvauksensa esimerkiksi erillisen uhrirahaston kautta. Tähän meidän pitäisi käyttää Venäjän omaisuutta ja pakotteilla jäädytettyjä keskuspankin varantoja.

”Kaasu voi olla kallista, mutta vapaus on korvaamaton”

Pääministeri Kaja Kallas sanoi olevansa huolissaan tulitauon ja rauhan vaatimuksista, joita lännessä on viime aikoina esiintynyt.

– Ei ole merkkejä siitä, että Venäjä olisi muuttanut tavoitteitaan ja laskelmiaan. Todellisiin rauhanneuvotteluihin on vaikea uskoa ennen kuin Kreml luopuu tavoitteistaan valloittaa uusia alueita Ukrainassa. En usko hyökkääjän ja kylmäverisen sotarikollisen hyvään tahtoon, hän sanoi.

Kallaksen mukaan rauha ei automaattisesti tarkoita julmuuksien loppumista. Hän nosti esimerkiksi Viron verisen kohtalon, kun maa joutui Neuvostoliiton miehittämäksi.

– Virolle toisen maailmansodan jälkeinen rauha merkitsi sorron alkua. Se aiheutti valtavaa vahinkoa ihmisille ja uusia kärsimyksiä joukkomurhien, sorron, joukkokarkotusten ja muiden ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten muodossa.

Pääministeri kuvaili oman perheensä kohtaloa Neuvostoliiton miehittämässä Virossa.

– Äitini oli vasta kuuden kuukauden ikäinen, kun hänet lähetettiin äitinsä ja isoäitinsä kanssa eläinvaunussa Siperiaan. Isoisäni lähetettiin vankileirille. Perheeni elossa selviytyminen oli ihme, mutta monet muut eivät selvinneet, hän sanoi.

– Kun virolaisia karkotettiin, venäläiset miehittävät Viron ja yrittivät tuhota kulttuurimme ja kielemme. Vuonna 1922 venäläisvähemmistö oli 3,2 prosenttia väestöstämme, ja neuvostomiehityksen loppuun mennessä venäläisten osuus väkiluvusta oli kasvanut yli 30 prosenttiin.

Sama näyttää hänen mukaansa nyt toistuvan Ukrainassa Venäjän miehittämillä alueilla.

– Lapsia karkotetaan massoittain Venäjälle, naisia raiskataan, miehiä vangitaan. Valokuvat Irpinistä ja Butšasta toivat esiin siviilejä vastaan tehtyjen sotarikosten julmuuden ja massiivisuuden, emmekä vielä tiedä Mariupolin ja muiden paikkojen kauhujen koko laajuutta.

Hänen mukaansa lännen on autettava kaikin keinoin ja hinnalla millä hyvänsä eloonjäämisensä puolesta taistelevaa Ukrainaa.

– Tyrannian vastustaminen maksaa meille kaikille. Kaasu voi olla kallista, mutta vapaus on korvaamaton, Kallas sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS