Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita Donetskin alueella. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Viron ex-komentaja ennustaa: Ukraina yllättää pian uudestaan

Riho Terrasin mielestä Venäjän sotilaalliset resurssit ovat loppumassa.

Ukrainalaiset suunnittelevat jo uutta yllätyshyökkäystä vallatakseen alueita takaisin Venäjän miehitysjoukoilta, arvioi Viron puolustusvoimien entinen komentaja, evp-kenraali Riho Terras.

Ukrainan onnistunut vastahyökkäys Harkovan alueella syyskuussa perustui harhautussuunnitelmaan. Kiova viesti pitkään tekevänsä hyökkäyksen Etelä-Ukrainan Hersonin alueella, jossa ukrainalaisjoukot ovat edenneet myös.

– Uskon, että ukrainalaiset suunnittelevat parhaillaan uutta hyökkäystä seuraavaa vaihetta varten. Luulen, että he yrittävät vallata takaisin alueita jollain muulla suunnalla. En kuitenkaan osaa sanoa, missä, Riho Terras sanoo Verkkouutisille.

Hän arvelee, että Ukrainalla on jälleen jonkinlainen valttikortti hihassaan.

– Jotain odottamatonta ja yllättävää.

– Ukrainalla on tarpeeksi miesvoimaa. Mutta kysymys kuuluu, pystytäänkö joukot varustamaan ja kouluttamaan taisteluita varten.

Riho Terras toimi Viron puolustusvoimien komentajana 2011–2018. Vuodesta 2020 hän on edustanut keskustaoikeistolaista Euroopan kansanpuoluetta (EPP) Euroopan parlamentissa.

Venäläiset epätoivoisia

Riho Terrasin mielestä presidentti Vladimir Putinin julistama osittainen liikekannallepano tarkoittaa sitä, että Venäjän sotilaalliset resurssit ovat loppumassa ja Moskovan pitää löytää uusia keinoja tukeakseen joukkojaan Itä-Ukrainan rintamalla.

Osittainen liikekannallepano koskee noin 300 000 reserviläistä, jotka on määrä kutsua palvelukseen. Venäjä on kärsinyt kovia tappioita Ukrainan hyvin edenneen vastahyökkäyksen vuoksi.

– He (venäläiset) ovat epätoivoisia. Liikekannallepano aiheuttaa Venäjällä yhteiskunnallista levottomuutta. Konflikteja syntyy palvelukseen kutsuttavien ja kutsuntojen ulkopuolelle jäävien välille, Terras sanoo.

Liikekannallepanon on arvioitu olevan vain vähän hyötyä Venäjän sotapyrkimyksille. Se on myös sisäpoliittisesti riskialtis, koska kansan ei uskota suhtautuvan siihen myötämielisesti.

Terrasin mielestä edes 300 000 reserviläistä ei ole riittävän suuri määrä, jotta Venäjä pystyisi muuttamaan sodankulkua Ukrainassa merkittävällä tavalla. Sotilaita tarvittaisiin enemmän.

– Se ei riitä, vaikka he saisivat kutsuttua ilmoitetun määrän palvelukseen. Olen täysin varma, että he eivät kykene mobilisoimaan niin suurta joukkoa.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjällä ei ole riittävästi kouluttajia reserveille. Myös sotilaiden varustaminen uudenaikaisilla varusteilla on hankalaa.

– Nämä uudet joukot ovat tykinruokaa, Terras toteaa.

Hän korostaa, että joukkojen kouluttaminen ja varustaminen kestää kuukausia, jopa puoli vuotta.

Ukrainalaisten toimittava nopeasti

Riho Terras katsoo, että lännen pitäisi nyt tehostaa ja nopeuttaa sotilaallista ja koulutustukeaan, jotta Ukrainalla olisi mahdollisuus toteuttaa operaatioitaan rintamalla, jatkaa etenemistään ja saada aikaan ratkaisevia muutoksia seuraavien kuukausien aikana.

Hän uskoo, että venäläiset pyrkivät lujittamaan puolustustaan tällä hetkellä hallussaan pitämillään Ukrainan alueilla.

– He (venäläiset) ymmärtävät, etteivät pysty valtaamaan alueita enempää. He haluavat liittää Luhanskin, Donetskin ja Hersonin alueet osaksi Venäjää ja lähettää palvelukseen kutsutut reserviläiset puolustamaan näitä alueita.

Venäjän asettamat nukkehallinnot miehitetyillä Itä- ja Etelä-Ukrainan alueilla suunnittelevat kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä lähiaikoina.

– Siksi ukrainalaisten täytyy toimia nopeasti vallatakseen takaisin lisää alueita. Jos he eivät toimi tarpeeksi nopeasti, venäläiset ehtivät kaivautua asemiin ja lujittaa puolustustaan, Terras sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)