Verkkouutiset

Moskovassa bussipysäkin mainokset kehottavat värväytymään armeijaan. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Virolaiseversti: Venäjän sotabudjetin kasvu osoittaa, ettei sota ole hiipumassa

Viron sotilastiedustelun johtaja uskoo Venäjän pyrkivän ruokkimaan Ukrainan sisäistä eripuraa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyväksymä raju sotabudjetin kasvatus osoittaa, ettei Ukrainan sodan intensiteetti ole hiipumassa, arvelee Viron puolustusvoimien eversti ja sotilastiedustelun johtaja Ants Kiviselg. Asiasta uutisoi Viron yleisradioyhtiö ERR.

Kiviselgin mukaan Venäjä pystyy budjettilisäysten myötä jatkamaan sotaa Ukrainassa samalla tasolla kuin tähänkin asti. Venäjä kaksinkertaisti tänä vuonna sotabudjettinsa noin 100 miljardiin euroon, joka vastaa kolmasosaa kaikista menoista.

Tämäkään ei tosin riittänyt, sillä Venäjä kulutti koko sotabudjettinsa kesäkuuhun mennessä. Duuman pitikin hyväksyä lisätalousarvio, jotta asevoimille saatiin lisää rahaa.

Ensi vuonna sotabudjetin arvioidaan pysyvän myös 100 miljardissa eurossa. Vuosina 2025-2026 sen arvioidaan kuitenkin laskevan hieman.

Venäjän yhteiskunnalle tällainen panostus aseisiin ei Kiviselgin mukaan tee hyvää.

– Tätä [sotabudjettia] rahoitetaan venäläisen yhteiskunnan palveluiden ja hyvinvoinnin merkittävällä heikentämisellä, Kiviselg kommentoi.

Kiviselg arvioi myös nykyistä rintamatilannetta Ukrainassa. Hänen mukaansa tilanne ei kuluvan viikon aikana ole juurikaan muuttunut, ja taisteluiden intensiteetti on jopa hieman laskenut. Tämä saattaa johtua huonosta säästä.

– Viikon toisella puoliskolla Etelä-Ukrainaan iskenyt lumimyrsky hillitsi taisteluita hetkeksi, mutta kokonaisuudessaan sillä ei ollut huomattavaa merkittävää vaikutusta kummankaan osapuolen toimintaan, Kiviselg kommentoi.

Venäjä siis jatkaa edelleen Avdijivkan kaupungin valtausyrityksiä, jossa käydään noin 20 prosenttia kaikista rintamalinjan taisteluista. Ukraina taas pyrkii vastahyökkäyksiin etenkin Avdijivkan eteläpuolella.

Lisäksi Ukraina jatkaa sillanpääaseman rakentamista Dneprin itärannalla Hersonin alueella. Venäjä on ryhtynyt miinoittamaan näitä alueita yhä tiiviimmin hillitäkseen ukrainalaisjoukkojen pyrkimyksiä laajentaa asemaansa.

Tiedustelueversti ei usko, että Venäjä onnistuisi lähitulevaisuudessa suuriin läpimurtoihin. Sen sijaan on todennäköistä, että Venäjä pyrkii murentamaan ukrainalaisten taisteluhenkeä sekä informaatiovaikuttamisella ja iskuilla elintärkeään infrastruktuuriin. Lähiviikkoina voidaan nähdä siis iskuja sähkö- ja tietoliikenneverkkoihin, varastoihin ja liikenteeseen.

– On nähtävissä, että Venäjä on käynnistänyt informaatio-operaatioita siirtääkseen huomiota ulkoisista uhkista sisäpoliittiseen tilanteeseen, pyrkien vahvistamaan eripuraa, Kiviselg pohtii.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)