Verkkouutiset

Leikkaussali Helsingin Naistenklinikalla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ville Väyrynen sotesta: Laatu kärsii, jos palveluihin ei nyt kajota

Kokoomuksen kirurgi-kansanedustajan mukaan terveyspalveluiden huippulaadun ylläpitäminen vaatii rohkeutta.

Kokoomuksen kansanedustaja, kirurgi Ville Väyrynen kirjoittaa Facebook-julkaisussaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon erikoisaloilla on syytä miettiä käytänteitä, jotta palveluiden huippulaatua voidaan ylläpitää.

Hän viittaa Ylen uutiseen, jonka mukaan Tampereella syöpää sairastavien vastaanottokäyntejä on korvattu kirjeellä. Väyrysen mukaan jotain tämän suuntaista kannattaisi kokeilla hyvinvointialueilla laajemminkin.

– Suuri osa syöpäkontrolleista perustuu nykypäivänä verikokeisiin ja kuvantamistutkimuksiin. Potilaan tutkimien nimenomaan kontrollikäynnillä on menettänyt merkitystään kuvantamismenetelmien kehittyessä, kirurgi-kansanedustaja kirjoittaa.

Kaikissa hoidon vaiheissa pelkkä kirje ei riitä eikä alkuvaiheen lääkärikontaktia voi korvata mitenkään, huomauttaa Väyrynen. Sen sijaan puhelinsoitto ja etäyhteys voivat joskus ajaa saman asian.

– Etenkin kontrollikäynneissä varmasti useammalla erikoisalla syytä miettiä käytänteitä. Onko kontrolli ylipäänsä tarpeellinen ja jos on, niin miten se kannattaa toteuttaa, Väyrynen pohtii.

Soten resurssit ovat rajalliset ja niitä kannattaa käyttää mahdollisimman vaikuttavasti. Näin voidaan mahdollistaa tarpeelliset hoitokontaktit kaikille, jotka niitä tarvitsevat.

– Alueet alkavat hiljalleen miettiä palvelustrategiaansa ja rohkeus kajota palveluiden sisältöön sekä tuotantotapaan on ehdoton edellytys sille, että järjestelmämme kykenee tuottamaan jatkossakin huippulaatua, johon olemme tottuneet, Väyrynen päättää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)