Verkkouutiset

Ville Valkonen muistuttaa, ettei ikääntymisen tuomia haasteita saa sivuuttaa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ville Valkonen: Hyvinvointivaltion pelastaminen vaatii kiireellisiä toimia

Kokoomusedustajan mukaan silmien ummistaminen väestörakenteen muutoksen vaikutuksille olisi vastuutonta.

Kansanedustaja Ville Valkonen (kok.) kirjoittaa blogissaan, että tuleva hallitus kohtaa massiiviset taloushaasteet, joiden korjaaminen on välttämätöntä.

– Terveydenhuollossa on vakavia jono-ongelmia, ja Ukrainan tukeminen vie merkittäviä taloudellisia resursseja. Osaamistason laskun taittaminen ja kestävä energiasektorin uudistaminen vaativat myös panostuksia. Haasteita riittää, hän listaa.

Valkonen muistuttaa, ettei talous ole kasvanut vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen toivotulla tavalla. Taloutemme rakenteet eivät ole sopeutuneet nykyiseen globaalitalouteen eikä tuottavuutta ole saatu kasvuun.

Elintasoamme on ylläpidetty velalla ja jo noin 150 miljardia euroa lähentelevän valtionvelan vuosittaiset korkomenot uhkaavat nousta seitsemään miljardiin euroon vuosikymmenen loppuun mennessä, kokoomusedustaja toteaa. Samalla vain noin 46 prosenttia suomalaisista on töissä, ja suhde heikkenee jatkuvasti.

– Ikääntyminen on merkittävä haaste hyvinvoinnille. Työikäinen väestö vähenee, ja eläke- ja hoivamenot kasvavat. On tärkeää huolehtia ikääntyvistä kansalaisista, mutta väestörakenteen muutoksen vaikutuksia ei saa sivuuttaa, Valkonen kirjoittaa.

– Olisi vastuutonta ummistaa silmät väestörakenteen muutoksen vaikutuksilta, hän jatkaa.

– Hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen edellyttää kiireellisiä ja suuria toimia. Kurssin korjaaminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Suomalaisten on säilytettävä kriisitietoisuus. Tosipaikan tullen olemme pystyneet yhdistymään maan tulevaisuuden turvaamiseksi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS