Verkkouutiset

Vihreät 2009: Poliittiset nimitykset eivät kuulu demokratiaan

Maria Ohisalon esitys on ristiriidassa puolueen aiempien linjausten kanssa.

Sisäministeriön kansliapäällikön hakuprosessi on nähty esimerkkinä tapauksesta, jossa hakijan poliittinen tausta nousee kokemusta tai osaamista painavammaksi valintatekijäksi.

Iltalehden mukaan vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo olisi esittämässä tehtävään yhdenvertaisuusvaltuutettuna toimivaa Kirsi Pimiää, joka on puoluetaustaltaan vihreä.

Ohisalon kanta poliittisista virkanimityksistä oli huomattavasti tiukempi vielä vuonna 2016, jolloin hän totesi Uudelle Suomelle pitävänsä niitä ”ongelmana”.

Vihreät on linjannut aiheesta myös puoluekokouksissaan. Vuoden 2009 puoluekokous hyväksyi aloitteen, jonka mukaan poliittiset virkanimitykset eivät kuulu demokratian vaatimuksiin. Aloite vaati käytäntöjen muuttamista oikeudenmukaisempaan suuntaan. Sen vastauksessa vaaditaan avointa ja julkista keskustelua silloin, kun joku nimitetään puoluepoliittisesti tehtävään.

Vuonna 1994 vihreiden puolueohjelma linjasi tiukasti ”poliittisten kähmintöjen” estämisestä.

– Poliittisista virkanimityksistä on päästävä eroon. Virkoihin on valittava ansioituneimmat hakijat poliittisista näkemyksistä riippumatta. Tätä valvomaan tulee asettaa valtakunnallinen, tasa-arvovaltuutetun kaltainen viranomainen, ohjelmassa todetaan.

Samoilla linjoilla oli vuonna 2015 puolueen silloinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Politisoituneista virkanimityksistä on välttämätöntä päästä eroon. Nimitykset on tehtävä aidosti pätevyyden perusteella, Ville Niinistö sanoi Helsingin Sanomien kyselyssä.

Uusimmat
MAINOS