Verkkouutiset

Omakotitaloalue Riihimäellä. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

”Vievät helposti vuosia” – lähes kaikki asuntokauppojen riidat voisi välttää

Kuntotarkastukset tulisi hoitaa hyväksytyn suoritusohjeen mukaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yleisin asuntokauppariidan syy on vasta kaupan jälkeen selvinnyt laatuvirhe, kuten kosteus- tai homevaurio. Ongelman tutkiminen alkaa usein vasta homeoireista tai vaatteisiin tarttuvasta hajusta.

– Asuntokaupoissa, joissa olen ollut asiantuntijana tutkimassa kohdetta riitavaiheessa, yleisin ongelma on ollut se, että kuntotarkastus on tehty alun perin puutteellisesti, Raksystems Insinööritoimisto Oy:n rakennusterveysasiantuntija Jussi Mertanen kertoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mertasen mukaan kuntotarkastus on voitu ajatella lainansaannin ehtona, jolloin sen sisältöön tai tekijän pätevyyteen ei ole kiinnitetty tai osattu kiinnittää huomiota. Hän huomauttaa, että kuntotarkastusta tilatessa kannattaa varmistaa, että se tehdään alan suoritusohjeen mukaisesti ja että kuntotarkastaja sitoutuu kirjallisesti noudattamaan suoritusohjetta etukäteen tehtävässä tilaussopimuksessa.

– Jos kuntotarkastukset olisi tehty alalla yleisesti hyväksytyn suoritusohjeen mukaisesti, niin väittäisin, että asuntokauppariitoja olisi hyvin vähän. Jopa 95 prosenttia pystyisi estämään sillä, Mertanen kertoo.

– On piilovirheitä, joita ei voi löytää kuntotarkastuksessakaan, ja muita yksittäisiä syitä riidoille, mutta hyvällä valmistautumisella on valtava merkitys.

Hän kertoo, että tyypillisiä virheitä 1950-1960 -luvuilla rakennetuissa kohteissa ovat etenkin puurakenteisten alapohjien vauriot. 1970-1980-luvuilla rakennetuissa kohteissa vaurioita löytyy puolestaan valesokkeleista.

– Raksystemsin vuosina 2016–2020 tekemän noin  15 000 kuntotarkastuksen tilaston perusteella kuntotarkastuksen aikana löytyy vähintään yksi vaurioitunut rakenne noin 20 prosentista eli joka viidennestä pientalosta. Vähintään kahdesta rakenteesta vaurioita löytyy noin 5 prosentista kohteita. Ennen vuotta 1939 rakennetuista taloista lähes joka toisesta talosta löytyy vaurio ja 2000-luvulla rakennetuista noin kolmesta prosentista, hän kertoo tilastoista.

– Usein riitatapauksissa ostaja joutuu myös maksamaan kymmeniätuhansia. Ikävintä on se, että riitatapaukset vievät helposti vuosia. Pisimmät käräjä- ja hovioikeuden läpikäyneet tapaukset ovat itselläni kestäneet 4-5 vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)