Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaita korsussa ja hiiri loukussa Bahmutin rintamalla 18. marraskuuta 2023. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Vierailu etulinjaan osoitti: Tämä on Ukrainan suuri riski

Ukrainan poliittinen johto pelkää länsimaiden palaavan normaaliin kanssakäymiseen Venäjän kanssa, arvioi asiantuntija.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotatieteilijät Konrad Muzyka, Michael Kofman, Rob Lee ja Franz Stefan Gady saapuivat juuri vierailultaan Ukrainan etelä- ja itärintamille.

– Ukrainan vastahyökkäys päättyi saavuttamatta ensi- ja toissijaisia tavoitteitaan. On hyvä, että [Ukrainan asevoimien komentaja] kenraali [Valeri] Zalužnyi teki Economistin artikkelissa selväksi, ettei läpimurtoa tule. Ukrainan operatiivinen potentiaali Zaporižžjassa on kulutettu loppuun, arvioi Muzyka Rochan-analyysiyhtiön tilannekatsauksessa.

Muzyka harmittelee, että tuosta artikkelista jäi haittapuolena kaikumaan sana ”pattitilanne”.

– Mielestäni (ja tämä on puhtaasti omaa tulkintaani) [presidentti Volodymyr] Zelenskyin lähestymistapa keskittyy jatkuvaan länsikumppanien painostamiseen varustus- ja kalustoavun saamiseksi, toteaa Muzyka ja jatkaa:

– Tässä yhteydessä pattitilanteella eli aktiivisten toimien keskeytyksellä tai rintamalinjan paikalleen jämähtämisellä kaikuja vuodesta 2015 ja se saattaisi johtaa sodan jäädyttämiseen ylipäätään. Ukrainan poliittinen johto haluaa välttää tällaisen tilanteen, koska se saattaisi rohkaista joitain läntisiä kumppaneita ”takaisin normaalisuhteisiin” Venäjän kanssa.

Vuonna 2015 venäläisten voimakkaiden hyökkäysten ja Donetskin lentokentän taisteluiden jälkeen Saksa ja Ranska pistivät Ukrainan allekirjoittamaan Minskin II sopimuksen, jolla tuolloinen rintamalinja jäädytettiin paikoilleen.

Sopimuksessa Ukrainan ja Venäjän katsottiin olevan samalla viivalla, vaikka samaan aikaan venäläiset miehittivät Donbasia. Sopimukseen kuului ukrainalaisten parissa ikäviä muistoja herättävä Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mukaan nimetty ”Steinmeierin toimintamalli” (Steinmeier Formula), jonka mukaan Donbas tuli tunnustaa muusta Ukrainasta erilliseksi osaksi. Minsk II-sopimuksen jälkeen länsimaat jatkoivat normaalia kaupankäyntiä ja asiointia Venäjän kanssa.

Ukrainan poliittisen johdon pelko vuoden 2015 tilanteen toistumisesta sai Muzykan mukaan Zelenskyin heti reagoimaan Zalužnyin puheisiin toteamalla, ettei mitään pattitilannetta ole.

Muzyka kertoo, että henkilökohtaisesti hän ei kuullut mitään puhetta ”neuvotteluista Venäjän kanssa”. Hänen mukaansa ”vastahyökkäyksen seurauksena Kiova joutuu todennäköisesti työstämään uudelleen voiton teoriaansa”.

– Mielestäni Venäjän työntäminen pois Ukrainasta (edes 22. helmikuuta 2022 edeltävälle) rajalle tulee olemaan uskomattoman vaikea tehtävä.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)