Verkkouutiset

Metsästäjä heinäsorsien ja haulikkonsa kanssa. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Vesilintujen hämärämetsästys aiotaan kieltää

Tulevan syksyn metsästyskaudelle valmistellaan rajoituksia.

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asetusluonnokset vesilintujen metsästyksen kestävyyden parantamiseksi ja taantuvien vesilintujen metsästyksen rajoittamiseksi tulevan syksyn metsästyskaudelle.

Ministeriön mukaan monet vesilintukannat ovat viime vuosina taantuneet, joten niiden metsästystä on rajoitettava kiireellisesti, jotta metsästys ei heikennä kantoja entisestään.

Metsästyslaissa on säädetty metsästyksen kestävyyden varmistamiseksi maa- ja metsätalousministeriölle toimivalta ministeriön asetuksella rajoittaa tai kieltää metsästystä. Kantojen laskiessa asetuksella rajoitetaan metsästystä nopeasti ja joustavasti esimerkiksi saaliskiintiöillä tai ajallisilla ja alueellisilla rajoituksilla.

Metsähanhen metsästystä ehdotetaan viimevuotiseen tapaan kiellettäväksi osassa maata kokonaan, mutta Pohjois-Suomessa rajoitettua metsästystä ehdotetaan laajennettavaksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnan pohjoisosaan.

Merihanhen metsästyskieltoa ja saaliskiintiötä sekä aikaistetun peltometsästyksen rajoitusta jatkettaisiin kolmen vuoden määräajaksi samalla tavalla kuin kolmen edellisen vuoden ajan.

Nokikanan metsästys kiellettäisiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Vesilintujen hämärämetsästys kiellettäisiin

Vesilintujen hämärämetsästys esitetään kiellettäväksi auringonlaskua seuraavan tunnin päättymisestä alkaen aina auringonnousua edeltävän tunnin alkuun saakka.

Auringon nousu ja laskuajat vaihtelevat eri paikkakunnilla riippuen paikan sijainnista leveys- ja pituuspiireillä ja riippuen vuodenajasta.

Metsästäjän olisi tarkistettava ennen metsästyksen aloittamista kyseisen paikkakunnan auringon nousu- ja laskuaika. Auringonnousu ja -laskuajat ovat saatavissa älypuhelimella esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksesta.

Tukkakoskelon metsästys on ollut kielletty maa- ja metsätalousministeriön asetuksilla vuodesta 2018 alkaen. Vuonna 2022 Afrikan ja Euraasian muuttavien vesilintujen suojelusopimuksen (AEWA) osapuolikokouksessa suojeluluokitus muutettiin takaisin lievempään, metsästyksen sallivaan luokitukseen, eikä perusteita metsästyskiellolle enää ole. Sen vuoksi tukkakoskelon metsästyskielto kumottaisiin tänä vuonna.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)