Verkkouutiset

Näkymä Hersonista keskiviikkona. AFP / LEHTIKUVA / ALEKSEY FILIPPOV

”Vertaan tätä Tshernobyliin” – padon tuhosta järkyttävät seuraukset

Villieläinten kohtalo padon tuhon jälkeen leviävien tulvien mukana on vain yksi kohta vielä etenevässä katastrofissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan eteläinen Hersonin alue oli vuosikymmeniä luonnonystävien kohde, jossa asui ainakin 70 eläinlajia, mukaan lukien monet uhanalaiset lajit.

Tiistaina, kun Kahovkan pato murtui, sen laajat luonnonsuojelualueet, kansallispuistot ja suosittu eläintarha ”pyyhkäistiin kokonaan pois”, sanoi Julia Markhel, ympäristöjärjestön Let’s Do It Ukrainen johtaja Financial Timesissä.

Villieläinten kohtalo on padon tuhon jälkeen leviävien tulvien mukana vain yksi kohta vielä etenevässä katastrofissa, joka muuttaa alueen maantiedettä ja ekologiaa sekä aiheuttaa lisää vaikeuksia väestölle, jonka sota on jo arpeuttanut.

– Vertaan sitä Tshernobylin katastrofiin, sanoo Dovkola Network -järjestön ympäristöturvallisuusasiantuntija Maksym Soroka viitaten Neuvostoliiton aikaiseen ydinonnettomuuteen, joka tapahtui Ukrainan alueella.

– Seuraukset ovat erilaisia, mutta pitkän aikavälin vaikutus väestöön ja alueeseen on sama, hän toteaa.

Viranomaiset ja asiantuntijat varoittivat, että ainutlaatuisia ekosysteemejä saattaa kadota, viljelysmaa muuttuu autiomaaksi ja jäljellä olevat vesivarat saastuvat.

Kahovkan romahduksen seurauksena Dnipro-jokeen huuhtoutui useita satoja tonneja voiteluainetta ja polttoöljyä sekä virran paljastamia maamiinoja.

Viranomaisten mukaan tulva saastutti myös pohjavesilähteitä, mikä pahentaa paikallisen väestön juomaveden puutetta. Patoallas tarjosi juomavettä Hersonin ja Krivyi Rihin kaupungeille sekä Krimin niemimaalle 400 kilometrin pituisen kanavan kautta.

Ukrainan terveysministeriö sanoi, että mätänevien kalojen, käymälöiden jätevesien ja hautausmaiden saastumisen aiheuttama saaste muodosta vakavan tautiriskin. Viranomaiset kehottivat paikallisia asukkaita olemaan ottamatta kaivoista ja maapumpuista

Soroka sanoi odottavansa suolistotulehdusepidemiaa.

– Tilanne Hersonin alueen vasemman rannan miehitetyillä alueilla on vielä pahempi. Ihmisillä ei ole lääkkeitä eikä keinoja paeta tätä katastrofia. Emmekä voi tehdä mitään auttaaksemme heitä, hän sanoo.

Välittömien humanitaaristen seurauksiensa lisäksi padon tuhoutuminen antaa vakavan iskun maataloudelle. Ukrainan maatalousministeriö sanoi, että Kahovkan patoaltaan katoaminen oli ”ihmisen aiheuttama katastrofi” alueen viljelylle, suurelle viljan ja öljysiementen tuotantoalueelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)