Verkkouutiset

Business Finlandin entisen työntekijän epäillään kavaltaneen veronmaksajien rahaa miljoonien eurojen edestä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Verovaroin pyörivien toimijoiden rahankäyttöä pitää valvoa tarkemmin”

Kansanedustajat vaativat selvitystä Business Finlandiin liittyvästä kavallusepäilystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajat Terhi Koulumies, Tere Sammallahti, Mia Laiho, Oskari Valtola ja Ville Väyrynen ovat jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen valtion vienninedistämisyhtiö Business Finlandiin liittyvästä kavallusepäilystä.

New Yorkissa asuvaa Business Finlandin entistä työntekijää epäillään veronmaksajien rahojen kavalluksesta miljoonien eurojen edestä. Naisen jäljiltä on kirjanpidossa vuosina 2011–2017 usean miljoonan dollarin epäselvyys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Varojen väärinkäytössä on kyse valtavasta yksittäisen työntekijän aiheuttaman vahingosta. Valtio ei kuitenkaan tehnyt kavalluksesta rikosilmoitusta, vaan asiaa alettiin käsitellä Yhdysvalloissa pelkästään siviilikanteena. Menetettyjä rahoja sen avulla tuskin saadaan takaisin, sillä epäilty on hiljattain hakeutunut henkilökohtaiseen konkurssiin.

Kansanedustajien mielestä olisi tärkeää selvittää se prosessi, joka on mahdollistanut tämän mittaluokan varojen väärinkäytön, ja sen onko tekoon mahdollisesti osallistunut myös muita henkilöitä. Keskusrikospoliisi on kertonut aloittaneensa esiselvityksen FinPron / Business Finlandin tytäryhtiön toiminnasta. KRP selvittää nyt, onko asiassa syytä epäillä rikosta, ja ovatko Suomen viranomaiset toimivaltaisia käsittelemään asiaa.

– Verovaroin pyörivien toimijoiden rahankäyttöä on pysyttävä valvomaan tarkemmin, ja tällaiset väärinkäytökset on huomattava nopeammin, Terhi Koulumies toteaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa nykyisen hallituksen etsivän jatkuvasti uusia keinoja julkisen talouden tasapainottamiseksi, minkä vuoksi valtion menoja syynätään tarkasti.

– Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että verovaroja käytetään oikein ja juuri niihin kohteisiin, joihin ne on tarkoitettu, Koulumies jatkaa.

Kokoomusedustajien kirjallisessa kysymyksessä tiedustellaan ministeriltä, onko valtionhallinnossa tehty omaa selvitystä siitä, miten tämänkaltainen varojen väärinkäyttö on ollut mahdollista.

– Mitä tästä kavallusepäilystä on opittu? Miten Business Finlandin ja valtion muun rahankäytön valvontaa kehitetään sen vastuullisuuden varmistamiseksi, Terhi Koulumies, Tere Sammallahti, Mia Laiho, Oskari Valtola ja Ville Väyrynen kysyvät.

LUE MYÖS:
IS: Business Finlandin entistä työntekijää syytetään miljoonien eurojen kavaltamisesta (VU 24.9.2023)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)