Verkkouutiset

Verkkouutiset selvitti: Kansa valmis Natoon, jos valtiojohto niin haluaa

Jos valtiojohto päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, suomalaisista 53 prosenttia olisi valmis tukemaan ratkaisua, selviää Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset näyttävät odottavan turvallisuuspolitiikassa valtiojohdolta aloitetta ja ovat valmiita myös tukemaan tähän liittyviä ratkaisuja.

Suuri osa suomalaisista eli 53 prosenttia olisi valmis tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä, mikäli valtiojohto päätyisi jäsenyyden kannalle.

Asia selviää Verkkouutisten ja Nykypäivän TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Kysymykseen ”Jos Suomen valtiojohto päätyisi Nato-jäsenyyden kannalle, niin olisitteko valmis tukemaan ratkaisua? ” vastasi myöntävästi 53 prosenttia suomalaisista. Kolmannes eli 34 prosenttia vastustaisi jäsenyyttä myös siinä tapauksessa, että valtiojohto sitä kannattaisi.

Vastaajista 13 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

TNS Gallup selvitti asiaa Verkkouutisten ja Nykypäivän pyynnöstä 11.–22.3.2014 välisenä aikana noin tuhannelta (1002) suomalaiselta puhelinhaastatteluina.

Tutkimus edustaa 15–79-vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaa.

Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Valtiojohdolle nyt selkeämpi tuki

Suomalaisista suurempi osa näyttäisi nyt olevan valmis tukemaan valtiojohdon mahdollista Nato-ratkaisua verrattuna aiempiin vuosiin.

Vuonna 2009 toteutetussa Helsingin Sanomien tutkimuksessa esitettiin vastaajille samansisältöinen kysymys. Tuolloin vain 32 prosenttia oli valmis hyväksymään Nato-jäsenyyden, jos tasavallan presidentti ja pääministeri katsovat sen tarpeelliseksi. Vastustajia oli 61 prosenttia.

Nykypäivän ja Verkkouutisten teettämässä tutkimuksessa selvästi suurempi osa antaisi tukensa valtiojohdon Nato-ratkaisulle.

– Pidän selvänä, että Ukrainan tilanne heijastuu näihin tuloksiin, arvioi TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen.

Jakaa perussuomalaisia

Eniten kannatusta Nato-jäsenyys saa kokoomuksen kannattajien piirissä. 83 prosenttia heistä olisi valmis tukemaan valtiojohdon Nato-ratkaisua.

SDP:n kannattajistakin yli puolet eli 56 prosenttia tukisi Suomen Nato-jäsenyyttä, mikäli valtiojohto tälle kannalle päätyy. Jäsenyyttä vastustaisi tässä tilanteessa edelleen 38 prosenttia SDP:n kannattajista.

Seuraavaksi eniten valtiojohdon Nato-ratkaisu saa tukea keskustan (48 prosenttia) ja vihreiden (47 prosenttia) kannattajien joukossa.

Perussuomalaisten kannattajista suunnilleen yhtä suuri osa kannattaa (45 prosenttia) ja vastustaa (44 prosenttia) Suomen Nato-jäsenyyttä tilanteessa, jossa valtiojohto päätyisi jäsenyyden kannalle.

Vähiten valtiojohdon Nato-ratkaisu saa tukea vasemmistoliiton kannattajien piirissä. Heistäkin reilu kolmannes eli 37 prosenttia olisi valmis tukemaan valtiojohdon Nato-kantaa, kun selvästi suurempi osa eli 46 prosenttia vastustaisi sitä.

Ryhmässä ”muut puolueet”, johon kuuluu esimerkiksi RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajia, valtiojohdon Nato-ratkaisua olisi valmis tukemaan 62 prosenttia haastatelluista.

Lue myös: Valtiojohdon näkemys muuttaisi radikaalisti naisten Nato-kantoja

Lue myös: Sirén Verkkouutisten Nato-gallupista: Kansa odottaa poliitikoilta selkeitä kantoja

Lue myös: Timo Soini: Tarvitsemme Natosta perinpohjaisen kansalaiskeskustelun

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)